На тазгодишното експо „Път на коприната“ бяха подписани проекти за над $26 млрд.

https://www.24chasa.bg/novini/article/9799716 www.24chasa.bg

Договори за сътрудничество на стойност 158,3 милиарда юана (24,6 милиарда щатски долара) бяха подписани на петото международно изложение „Път на коприната“, което приключи в събота в гр. Сиан, провинция Шаанси. Те обхващат 72 ключови проекта в области като образование, модерно земеделие и високи технологии. На изложението бяха подписани и проекти с чужди инвестиции на стойност 7,7 милиарда щатски долара, съобщава Радио Китай

Петдневното събитие привлече над 1 900 представители и гости от 98 държави и региона, сред които Словакия, Белгия, Република Корея, Таджикистан и Замбия.

Участниците в експото заявиха, че на фона на пандемията от COVID-19 желанието на международната общност за съвместно насърчаване на сътрудничеството в рамките на „Един пояс, един път“ е знак за силното доверие към инициативата.

„Един пояс, един път“ е инициатива, която бе предложена от Китай през 2013 г. Нейна цел е да се изгради търговска и инфраструктурна мрежа по протежението на древния Път на коприната, свързваща Азия и Европа. Според официални данни общият обем на търговията между Китай и страните в инициативата за периода 2013 г. – 2020 г. е бил 9,2 трилиона щатски долара, а комбинираните инвестиции на китайските компании с тези държави са достигнали 136 милиарда щатски долара.