"168 часа": Георги Първанов - от махалата на село Сирищник до "Дондуков" 2

https://www.24chasa.bg/novini/article/9799902 www.24chasa.bg

Политическата му кариера започва с фалстарт - скъсали го на изпита за членство в БКП

Около връщането на мандата през 1997 г. отслабнал с 8 кг, спал 30 дни на диван на “Позитано” 20

Бил е делегат на конгрес на партията на Милошевич, после пише писмо до него

Георги Първанов попада случайно във висшия ешелон. Като дете родителите му го пращат да върви по 4 км от махалата до центъра на пернишкото село Сирищник, за да купи хляб, а впоследствие той се издига до първия пост в държавата и 10 г. го возят кортежи с коли на НСО, среща се с държавни глави и влияе върху управленските решения.

“И през ум не ми беше хрумнало,

че мога да се занимавам с политика”, признава бившият президент в книгата си "Пътуване към паметта" на Университетското издателство "Св. Климент Охридски". При това кариерата му започва с фалстарт. От спомените му не става ясно как, но е предложен за член на БКП през 1981 г. като студент. На изпита го скъсал бъдещият му колега в БСП и в парламента Николай Камов. Въпреки пропуските в знанията в края на краищата Първанов е приет в комунистическата партия.

След 10 години - на конгрес през 1991 г. - изведнъж е избран в Изпълнителното бюро на БСП, но без никой да го познава. Просто защото в онзи момент партията търси неизхабени лица, за да промени облика си.

Всъщност той неслучайно е делегат на форума - към онзи момент работи в Института по история на БКП, който по поръчение на стария лидер Александър Лилов е подготвил доклад по преименуването на формацията в БСП. Но на първата сбирка на новото ИБ току-що избраният председател Жан Виденов нямал представа как изглежда бъдещият му заместник и директно попитал:

"Всички ли са тук? А другарят Първанов тук ли е?" Така се запознават двамата политици. Пътят им се разделя през 1997 г. след драматичния за БСП 4 февруари, когато Николай Добрев и Георги Първанов връщат на президента Петър Стоянов мандата за съставяне на правителство, а лобито на бившия премиер ги обвинява в предателство.

Отиват почти тайно в президентството

Минават по обиколен маршрут, за да избегнат протестиращите - през хотел "Шератон" и коридорите на Министерството на образованието, които изглеждали по думите на Първанов като склад. На срещата нямало никакви медии. С това тогавашният председател на БСП опровергава Петър Стоянов, че на известната снимка с папките те се отказват от мандата. Фотографията била от връчването му. Връщат се на "Позитано" и по-късно отново отиват на "Дондуков" 2. Обстановката е крайно напрегната заради ежедневните протести.

Защо е спал на "Позитано" на един диван без завивка четете ТУК