Вицепрезидентът: Банатските българи са пример как се пази памет и българщина

https://www.24chasa.bg/novini/article/9799930 www.24chasa.bg

Илияна Йотова бе гост на честването на 80 години от спасяването на над 1100 етнически българи от германски лагер в Румъния

Българи в душата и сърцето си, банатските българи са пример как се пази памет, родство, духовност, българщина. Когато сме заедно, когато има памет, ще пребъдем. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към събралите се в Римокатолическата енория „Свети Йосиф“ в София на честването на 80 години от спасяването на над 1100 етнически българи от германски военно-пленнически лагер в Тимишоара. Организатори на събитието под надслов „Списъкът на избавлението“ бяха Дружество на банатските българи в България „Фалмис“, Държавна агенция „Архиви“, фондация „Българска памет“, Католическата енория „Свети Йосиф“. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Вицепрезидентът: Банатските българи са пример как се пази памет и българщина

Основна заслуга за спасяването през 1941 г. на етническите българи от Западните покрайнини, Вардарска Македония, Сръбски Банат има Антон Лебанов, чийто внук присъства на честването и сподели спомени за него. „Антон Лебанов извършва голям подвиг, без за миг да се замисли за последствията за себе си и семейството си. Благодарение на неговата воля и упоритост българските войници успяват да достигнат до родните си места. Антон Лебанов не само ги спасява, но в онези трудни и гладни години, им подава ръка“, посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът благодари на Дружеството на банатските българи в България, че пазят жив спомена за Антон Лебанов. „Малко знаят децата ни за този човек, а той е пример за героизъм и човещина“, подчерта Илияна Йотова. „Неговата памет и 80 години по-късно обединява българските общности, живеещи в Румъния, Сърбия, Република Северна Македония. Споменът, благодарността, родовата памет са силен знак, който прекрачва и границите, и времето“, заяви вицепрезидентът.