Учени създадоха тъкан със загряващ и охлаждащ ефект

https://www.24chasa.bg/novini/article/9800000 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Учени от Китай са създали тъкан със специално покритие, която позволява човешката кожа да се затопля и охлажда, пише сп. "Нано летърс".

Двустранната тъкан за облекла, разработена от инженери от университета на Джъдзян, е на базата на политетрафлуоретилен с дебелина около 0,3 мм.

Специалистите обясняват, че едната страна на тъканта има затоплящ ефект, тъй като е покрита с наночастици цинк и мед, абсорбиращи слънчевата светлина. Другата част на плата е с покритие от PMMA (полиметилметакрилат) и алуминий и има способност да отразява слънчевата светлина и да разсейва топлината, предаде БТА. 

Учените са тествали тъканта под въздействието на естествена слънчева светлина с помощта на силиконов материал, който имитира човешка кожа. След това те са я сравнили с обикновени бели и черни памучни тъкани.

Изследователите са установили, че двете страни на тъканта могат да затоплят или охлаждат кожата с до няколко градуса повече в сравнение съответно с черния или белия памучен плат.

Инженерите допълват, че новата тъкан има същата дишаща способност като памука, и освен това е лесна и евтина за производство.