От понеделник до четвъртък ще ваксинират хора над 60 години (Заповед)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9800026 www.24chasa.bg

Във видео министърът Стойчо Кацаров публикува апел към българските граждани да се ваксинират срещу COVID-19

Директорите на регионалните здравни инспекции да създадат организация за приоритетно доставяне на ваксини срещу COVID-19 на общопрактикуващите лекари. Ваксините се доставят всеки понеделник на база на предварително заявени от всеки общопрактикуващ лекар количества и вид, в зависимост от наличностите. Това е записано в заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Само "24 часа" съобщи още в събота, че след среща на новия здравен министър с представители на лекарския съюз е поет ангажимент приоритетно ваксините да отиват при личните лекари и да се покрие групата на хората над 65 г., които не могат да се възползват от зелените коридори. Очаква се самите коридори да останат, но също да работят само за възрастни и хронично болни от понеделник до четвъртък, а останалите желаещи да могат да се ваксинират в петък, събота и неделя както в коридорите, така и при личните лекари.

До 18 май директорите на регионалните здравни инспекции да определят логистични пунктове във всяка община, а където е необходимо до отдалечени населени места за доставка на ваксините, като предварително обявят приблизителен час на доставката. Адресите на пунктовете с публикуват на интернет страницата на РЗИ с лице и телефон за контакт.

Всеки личен лекар до четвъртък на предишната седмица по електронна поща на РЗИ заявява необходимите количества ваксини срещу COVID-19 (по вид, за първа/втора доза, брой флакони) за следващата седмица, както и логистичния пункт, от който ще ги получава.

Регионалните здравни инспекции организират транспортирането на разпределените ваксини до логистичните пунктове. При необходимост съдействие за транспортиране на доставките да бъде оказано от регионалните структури на МТСП, МВР, областните управители и кметовете на общини.

Общопрактикуващите лекари носят отговорност за получаването на ваксините, в определеното за целта работно време на пункта.

От понеделник до четвъртък на всяка седмица общопрактикуващите лекари и останалите разкрити ваксинационни центрове ваксинират лица на възраст над 60 години. В този период се допуска ваксиниране на лица и под 60 годишна възраст, ако са диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични заболявания или други по преценка на лекаря. Петък, събота и неделя на всяка седмица се ваксинират всички желаещи лица по реда на записването.

Общопрактикуващите лекари предоставят на РЗИ списъци на трудноподвижни лица и на лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони, които желаят да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 на място. Директорите на РЗИ организират мобилни имунизационни екипи, които извършват ваксинацията им във възможно най-кратък срок.

Областните управители и кметовете на общини да окажат съдействие на РЗИ за включване на местните здравни медиатори и общественици с цел подпомагане на организацията на ваксинацията на лица от уязвими групи от населението, поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот.

Заповед № РД 01-350/17.05.2021 г. можете да изтеглите ТУК

Във видео, публикувано на фейсбук страницата на Министерството на здравеопазването министърът Стойчо Кацаров публикува апел към българските граждани да се ваксинират срещу COVID-19. 

Вижте повече във видеото: