Коварен магьосник обсебва душите с вълшебна флейта

https://www.24chasa.bg/novini/article/9800048 www.24chasa.bg

Премиерата на “Еми и Крадецът на сенки” е на 20 май

“Еми и Крадецът на сенки” от Марин Трошанов (ИК “Сиела”) е необичаен роман, който ни прави част от история за смелост, свободолюбие и всеотдайност в духа на творбите на Урсула Ле Гуин и Роджър Зелазни.

Пътуването до морето в скрибуцащ нощен влак може да се превърне в шеметно приключение, особено когато в купето ти се настани момиче с разноцветни коси! Марин Трошанов - популярен с трилогията “ЛАМЯ ЕООД” знае това най-добре. В софийски квартал живее Виктор с много и досадни роднини. В тесния апартамент рядко може да остане насаме с мислите си, а книгите са единственото му спасение.

Докато през самотната лятна ваканция край морето момчето не се сблъсква с Еми - дъщерята на Радост и Тъга, чиито коси греят във всички багри. Двамата са въвлечени в опасно приключение из непознати и страшни земи, за да надвият Меркулион. Той е могъщ магьосник, чиято вълшебна флейта издава тъй обсебващи звуци, че който ги чуе, бива запленен, а сянката му напуска тялото и става притежание на коварния чародей. Но могат ли едно неуверено момче и момиче, неовладяло докрай магията, да се превърнат в герои и да спасят световете, на които принадлежат? На Виктор и Еми им предстои да се изправят пред най-дълбоките си страхове и да открият, че в сенките освен мрак се крие и светлина. Трошанов създава вълнуваща и причудлива история на порастването, в която най-важното е да следваш сърцето си. Новия му роман е допълнен с красивите илюстрации на Ралица Мануилова.

За автора

Марин Трошанов е магистър по международни отношения в Софийския университет, стипендиант на Шефилдския университет. Има 16-годишен опит в сферата на информационните технологии.

“Еми и Крадецът на сенки” има премиерата на 20 май от 19, 30 ч в столичния клуб “Терминал 1” (ул. “Ангел Кънчев” 1).

* * *

Жреци четат в Космоса

първите писмени знаци

В “Чудото на българската писменост” (ИК “Сиела”) Христо Буковски се впуска в смайващо проучване на едно от най-големите ни постижения - българската писменост. Как е започнала връзката между Бога и човека? Как са се разбрали? Как са установили пътя, по който да обмeнят сигурно познание? Как с кодовите знаци вещи жреци са извличали космически начертания за първите писмени системи? Как през записи на молитви и тайни заклинания са узрявали буквите за божествения многоглас в свещената българската писменост, извела графичната плът на Словото? Това са въпроси, чийто отговор историкът търси. Съвършените сред богомилите стигат до премъдростта. През свещените български писмена те умеят да приемат Бога, какъвто той се е представил на предците ни в изконната си същност – Словото. Чрез неговата мощ черпят сили, умения и мъдрост от измерения, в които не се допускат хора с духовна недостатъчност.

* * *

Където има завист, има и трупове

Излезе „Пустош“ от шведската авторка Стина Джаксън – нов роман след бестселъра „Сребърният път“

Наградена за най-добър роман от Шведската академия на писателите криминалисти през 2018 г., Стина Джаксън посвещава новата си книга на забравените тайни, опасните разкрития и силата на семейството.

Йодесмарк е отдалечено и забравено от бога малко градче в северна Швеция. От години жителите му постепенно го напускат и никога не се връщат. Но Лив Бьорнлунд е прекарала целия си живот там. Младата жена живее в порутена стара къща със сина си тийнейджър Симон и застаряващия си баща Видар.

Семейството няма близки или приятели, живее усамотено и тихо, a oколо тях витае някаква мистерия. Защо Лив никога не е напуснала умиращата ледена пустош? Защо работи нощни смени на малка бензиностанция, вместо да изгради нов живот другаде? Кой точно е бащата на Симон? Слуховете ги преследват на всяка крачка.

Говори се, че Видар е богат като крал. Под къщата е заровено цяло състояние, което Лив ще наследи, когато баща ѝ почине. Но Видар си е създал достатъчно врагове през годините, а митовете за баснословното му богатство правят семейството лесна мишена.
Горите шептят от тайнствени звуци, снегът удавя писъците, къщите крият човешката вина, а градчето никога не проговаря. А където има вражда, следва и убийство.

Трилърът „Пустош“ от бестселъровата авторка Стина Джаксън разказва за клаустрофобията на малкия град и неразрушимите връзки, които създаваме с места или хора. С безпогрешен усет за нарастващото напрежение „Пустош“ ни запраща в сърцето на мрака на скандинавския ноар.

Класация на издателството