Половин милион е-рецепти и 100 000 направления от пускане на електронната система

https://www.24chasa.bg/novini/article/9800588 www.24chasa.bg
Георги Тодоров, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията

2300 лекари и 2100 аптеки вече я ползват

500 000 електронни рецепти са издадени от влизане на електронната система в действие. Това отбеляза министърът на транспорта Георги Тодоров, който се срещна с ръководството на "Информационно обдлужване" АД. 

Въвеждането на системата за издаване на е-рецепти улеснява както пациентите, така и личните лекари, като в същото време намалява риска от неправилно отпускане на медикаменти, добави той.

Централизираната онлайн система за предписване и отпускане на лекарствени продукти, която бе пусната в действие от националния системен интегратор „Информационно обслужване“ АД, вече се използва активно от над 2300 общопрактикуващи лекари и 2100 аптеки на територията на цялата страна, бе отчетено по време на срещата. През портала са издадени и над 100 000 електронни направления.

На 14 май 2021 г. завърши интегрирането на българската система за цифров сертификат, който удостоверява имунизация срещу COVID-19, негативен тест за наличието на вирус или наличие на антитела след прекарана инфекция, със системите на другите европейски държави. Очаква се единният европейски Зелен цифров сертификат да влезе в сила от 1 юни, като целта му е да улесни свободното движение в Европейския съюз.

До момента през електронния регистър за подпомагане на ваксинационния процес, който бе разработен от дружеството, са записани над 170 000 души в над 200 ваксинационни центрове.

Сред другите важни проекти на националния системен интегратор в областта на здравеопазването, е Информационна система за контрол на медицинската експертиза, информира по време на разговора изпълнителният директор на компанията Ивайло Филипов. Чрез нея са направени 36 000 заявления, издадени са 39 000 направления и са завършени изцяло 17 000 експертни решения. Системата напълно електронизира процеса по издаване на експертните решения на лица с трайно намалена работоспособност.