Комисия решава да има ли билет за пропътувано време в градския транспорт в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/9800727 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Създаване на временна комисия за изготвяне на нова тарифна политика за пътуване в столичния обществен транспорт предлагат от групата на ГЕРБ и СДС в Столичния общински съвет. Предложението, което е следствие от функционирането на новата тикет система в градския транспорт, ще бъде внесено за обсъждане от зам.-шефът на транспортната комисия Зафир Зарков.

Освен новите електронни канали и методи за заплащане, системата дава възможност за анализ и оптимизация на тарифната политика, напомнят от пресцентъра на СОС.

Изборът на вид транспорт от пътниците зависи от няколко фактора, като време за пътуване, необходимост от прекачване, обща цена, комфорт на пътуването и надеждност. Въвеждането на нови тарифни продукти, които да отчитат пропътуваното време или разстояние ще допринесат за по-справедливо таксуване на реално използваната от пътника транспортна услуга, а от друга ще повишат приходите на системата на обществения транспорт и съответно качеството на обслужването.

„За да има социален ефект за гражданите, както икономическа обосновка на предлаганите услуги, е необходимо преразглеждане на цялостната тарифна политика и оптимизиране на предлаганите абонаментни превозни документи. Акцентът на тарифната политика следва да е насърчаване на използването на по-дългосрочни превозни документи за обществен транспорт, което е общоевропейска практика при предлагането на услугата обществен градски транспорт.“, казва Зарков

Той предлага във временната комисия освен общински съветници и служители от администрацията, да бъдат поканени и представители на научните среди.

Целта на работната група ще бъде да разгледа предложенията за промени в тарифната политика, да разреши противоречията, да приеме общи стратегически насоки и конкретни мерки, които да доведат до осигуряване на необходимите приходи за устойчиво функциониране и развитие на обществения транспорт. Цените на превозните документи да станат конкурентни спрямо възможните алтернативи, което означава, че те трябва да осигуряват оптимален баланс между качеството и цента на услугата. Трябва да се осигури услуга на социално поносима цена за някои категории пътници. Новата тарифна политика  трябва да намали дела на пътуванията с лични автомобили на територията на общината.