Защо бе сменен главният секретар на МВР скоротечно

https://www.24chasa.bg/novini/article/9801038 www.24chasa.bg
Бойко Рашков

Нормално е да се предполага, че служебното правителство ще прави чистки на кадри от предишното правителство. Всички правителства досега са го правили. Но махането на главния секретар на МВР Ивайло Иванов толкова скоротечно, без дори да бъде спазен закона докрай, в резултат на което, вероятно ще бъде възстановен от съда е силно озадачаващо.

Махнат е заради информацията, която достига до него за купуването на гласове в реално време, казват стари ченгета от задкулисието.
Фигурата на главния секретар е да бъде оперативен началник на министерството, негов аналог е началникът на Генералния щаб(вече се казва Началник на отбраната) и служи именно в такива турбулентни времена да гарантира работеща администрация и полиция, които да не бъдат подлагани на пряк политически натиск. Реално главният секретар няма кой знае каква власт или нещо суперважно да зависи от него.

Просто е човекът, който трябва да вдъхва увереност на полицаите, че могат да продължават да си вършат работата. Вероятно един нов министър би искал да има човек, на когото има пълно доверение, но светкавичната смяна се прави, заради достъпа до оперативна информация преди и по време на изборите, твърдят нашите източници.

Защо бе сменен главният секретар на МВР скоротечно

Главният секретар по силата на служебните си задължения получава обощена информация от районните дирекции, която докладва на министъра. Например на последните избори всички големи продавачи на гласове - тартори от махалите са били арестувани в 15 часа по нареждане на местните прокуратури. Така със сигурност, купуването в края на деня, което се прави според междинните резултати е било много по-малко от обичайното. От това може да се направи извод, макар, че е трудно да се прави сравнение в тази сива зона, че вероятно това са били изборите с най-малко купен вот.

Действията на прокуратурите по места, може би са били известни на главния прокурор, но може и да не са били известни, защото прокурорите са независими магистрати по българската Конституция. Възможно е да е имало и методическо указание от Иван Гешев, но е възможно и просто прокурорите да са си вършели работата.

Но единственият човек, който е разполагал с тази обобщена информация в реално време е главният секретар на МВР, защото по закон му се събира и предоставя от регионалните дирекции, които участват в тези процесуални действия.

“Някой трябва да носи отговорност. Полицейски шефове са осигурявали купен вот на изборите, вместо да му противодействат”, каза в понеделник сутринта служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков, обяснявайки спешната смяна на Ивайло Иванов.