Бил Гейтс имал сексафера с колежка, разкрили го и затова напуснал “Майкрософт” (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9801581 www.24chasa.bg
Бил Гейтс се забъркал в афери с колежки. СНИМКА: РОЙТЕРС

Жената написала писмо до управителния съвет и поискала съпругата Мелинда да го прочете

Бил Гейтс е имал “неуместна” сексуална връзка със своя служителка в “Майкрософт” през 2000 г. и е напуснал компанията, когато колегите му в управителния съвет са започнали да обсъждат разследване на аферата, противоречаща на етичните стандарти, съобщи “Уолстрийт джърнъл”.

65-годишният Гейтс внезапно напусна съвета през март 2020 г., а аферата била осветена през 2019 г., когато служителката написала писмо до членовете на ръководството, като настоявала то да бъде прочетено и от съпругата на милиардера - Мелинда, пише и в. “Дейли мейл”. Според в. “Ню Йорк таймс” е имало поне

още 2 случая,

в които

милиардерът

е ухажвал свои

подчинени

Бил и Мелинда Гейтс изненадващо обявиха на 3 май, че се развеждат след 27 години брак, и една от версиите за проблеми между тях беше, че тя категорично не приемала той да има нещо общо със скандалния бизнесмен Джефри Епстайн. Финансистът се самоуби в затвора през 2019 г., докато чакаше процес за трафик на малолетни проститутки, с които години наред обслужвал богаташи.

Гейтс уверил борда на компанията, че отношенията му с Епстайн са само поради “филантропски съображения” и че съжалява за това.

Според говорителка на Бил Гейтс романтична връзка със служителка наистина е имало “преди почти 20 години и тя е приключила по взаимно съгласие”. Обяснението на говорителката за оттеглянето от “Майкрософт” е, че Бил Гейтс искал да се съсредоточи върху работата на семейната благотворителна фондация.

Управителният съвет на компанията обаче решил Гейтс да напусне, защото връзката била преценена като неуместна. В същия ден милиардерът напуснал и управителния съвет на “Бъркшир Хатауей”, компанията на приятеля си Уорън Бъфет. В прессъобщение от това време техномагнатът посочва, че занапред ще е технически съветник на главния изпълнителен директор на “Майкрософт” Сатя Надела.

Говорител на “Майкрософт” посочва пред “Уолстрийт джърнал”, че през втората половина на 2019 г. са получени предупреждения, че “Бил Гейс е опитвал да започне интимна връзка със служителка, а комисия на борда е разгледала случая с помощта на външна правна фирма с идея да започне цялостно разследване”. По време на разследването компанията “Майкрософт” оказвала активна подкрепа на служителката, която разкрила аферата. Тя е инженер и твърдяла в писмото си, че

през годините е

имала сексуални

отношения

с Гейтс

В неделя “Ню Йорк таймс” наля допълнително масло в огъня с твърдението, че по време на брака си с Мелинда милиардерът е канил на срещи още две служителки - едната от “Майкрософт”, а другата от благотворителната фондация “Бил и Мелинда Гейтс”. Първата получила покана за среща през 2006 г., след като Гейтс видял нейна презентация. “Ако смятате това за нередно, казвайте, че никога не се е случило”, написал ѝ в имейл бизнесменът. Жената послушала съвета му, а ухажването не прераснало в нищо физическо.

Втората покана за среща датира няколко години по-късно. Гейтс и жената от фондацията били в Ню Йорк на служебно пътуване, когато той ѝ казал:

“Искам

да те видя.

Ще вечеряш

ли с мен?”

Предложението накарало служителката да се почувства неудобно и тя отказала. Няма данни отхвърленото предложение да е довело до някакви последици за нея.

Шестима сегашни и бивши служители на “Майкрософт”, фондацията и фирмата, управляваща активите на богаташа, споделили, че случаите създавали неловка работна среда, но отношението на шефа никога не е било застрашително или ултимативно и той не е оказвал натиск. Не е известно дали Мелинда Гейтс, с която техногеният се среща в края на 80-те и сключва брак през 1994 г., е знаела за забежките му.

Мелинда била потресена, когато през 2017 г. срещу Майкъл Ларсен, човека, занимаващ се да инвестира огромното състояние на семейството, са повдигнати обвинения в сексуално посегателство. През 2018 г. Ларсен постига с обвинителката извънсъдебно споразумение срещу парично обезщетение, като тя подписва споразумение да не разкрива обстоятелствата около случая.

 

Обвиненият в педофилия Джефри Епстайн му давал съвети за брака

Бил Гейтс получавал съвети за брака си от осъдения за педофилия мултимилионер Джефри Епстайн по време на десетките срещи, които двамата имали в къщата за S 77 млн. в Манхатън на скандалния богаташ, който умря в затвора, разкри изданието “Дейли бийст”. Срещите били осъществени между 2011 и 2014 г. и били много повече, отколкото се смятало по-рано.

Създателят на “Майкрософт” казал на Епстайн, че бракът му с Мелинда е “токсичен”, което двамата смятали за забавно, посочва източникът на изданието. Гейтс бил убеден, че с участието си в благотворителни каузи Епстайн е успял да реабилитира имиджа си след първата му присъда през 2008 г. за използване на услуги на малолетни проститутки.

Посещенията на Гейтс в бърлогата на Епстайн били начин за бягство от брака и двамата били много близки, твърди източникът.

Мелинда била бясна на контактите на съпруга си с осъдения за педофилия и след едно посещение в дома му през 2013 г., по време на което г-жа Гейтс се почувствала много конфузно, тя предупредила Бил да преустанови всякакви контакти. Била категорична, че не иска да има нищо общо с него.

Гейтс и Епстайн се срещнали през 2011 г., когато инвестиционният банкер направил дарение на фондацията му. Въпреки 1 година, прекарана в затвора, мултимилионерът успял да се завърне сред елита на Ню Йорк. Когато близостта на техномагната и осъдения за педофилия банкер е разкрита за първи път от в. “Ню Йорк таймс” през октомври 2019 г., Гейтс казва пред изданието: “Не съм ходил в Ню Мексико или Флорида, или Палм бийч - на нито едно от тези места. Казаха ми: “Хей, ако искаш да събереш пари за глобалното здравеопазване и да правиш повече филантропия, той познава някои богати хора. Всяка среща, на която съм бил с него, е била среща между мъже. Никога не съм бил на партита или нещо подобно”.

В момента обаче, когато разкритията излизат през 2019 г., Мелинда Гейтс започва консултации с бракоразводни адвокати, довели до съобщението за развода на 3 май.