Инфлацията започна да се ускорява, вече е 0,7% за месец

https://www.24chasa.bg/novini/article/9801593 www.24chasa.bg
Заради индексите на борсово търгуваните храни цените на храните и напитките у нас започват да растат.

Не само горивата, а и храните поскъпват

Месечната инфлация през април рязко се ускори, достигайки 0,7%, сочат данните на НСИ.

Това е най-високата месечна инфлация от януари миналата година насам - тогава тя беше 0,9%, но с настъпването на пандемията

цените започнаха

да намаляват

и през по-голямата част от времето, чак до тази пролет, почти нямаше движение нагоре.

Годишната инфлация - сравнението на цените през април 2021-а с тези през май 2020-а, вече е 2%, а средногодишната е 0,8%. Това е инфлацията през периода май 2020 - април 2021 г. спрямо предходната една година.

Засилване на инфлацията се очакваше, като основната причина поне засега е, че горивата поеха нагоре и транспортните разходи растат, което неминуемо помпа повишението на ценовите индекси. Наред с това обаче през април храните също са започнали да поскъпват, а също и облеклата, разходите за жилището, банковите такси и ред други стоки и услуги.

Двете най-масови горива - бензин А-95 и дизел, са поскъпнали през април съответно с 3,1 и с 2,9% спрямо март. Това важи и за всички останали моторни горива - пропан-бутан, метан и по-скъпия бензин А-100H. Съответно и

разходите за

транспорт на

българина през

април са с

2,1% по-високи,

отколкото през март. Спрямо година по-рано горивата вече струват с 15,7% повече.

Повишението на индексите на борсово търгуваните хранителни стоки в световен мащаб вече се усеща и у нас през цените на хранителните стоки, които

са се повишили

с 1,1% за

един месец

Засега това поскъпване има предимно сезонен характер, а и спрямо година по-рано храните и безалкохолните напитки почти не са поскъпнали - нарастването на цените им е все още с 0,3%.

С най-голям процент през април - 6,6%, са поскъпнали облеклата и обувките. Но те бяха поевтинели толкова много през 2020 г., че в сравнение с година по-рано все още струват средно с 3% по-малко.

Неусетно се повишават и разходите на хората за жилището. Основните режийни разноски - сметките за ток, вода, парно, газ са поскъпнали с 0,2% през април спрямо март, а обзавеждането и консумативите за жилището - с 0,1%. На годишна база обаче те са по-скъпи съответно с 2,9 и с 1,5%.

Въвеждането от края на март и началото на април на нова първоначална такса за таксиметров превоз,

която стана

двойна,

веднага се е отразило на цените на таксиметровите услуги, които са поскъпнали с 2,7%.

Банковите такси продължават тенденцията на непрекъснато увеличение. Само за април те са поскъпнали с 1%, а сравнено с година по-рано вече са с 23,9% по-големи.

Има цял клас стоки за бита,

чиито цени

продължават

да падат с

различен

процент

- домакински електроуреди, носители на записи, телефони, компютри, уреди за възпроизвеждане на звук и образ, фотографски апарати и видеокамери и т.н.

Хотелиерските услуги са вече с 6,5% по-евтини спрямо година по-рано, но това не важи за ресторантите, които са с 3% по-скъпи. Само през април храненето в заведение е поскъпнало с нови 0,4%.