БМФ: Винаги сме плащали кредитите си редовно, включително към ББР

https://www.24chasa.bg/novini/article/9801623 www.24chasa.bg
Позицията на Параходство БМФ - АД е подписана от Александър Калчев - изпълнителен директор на дружеството.

"Параходство БМФ" е клиент на Българската банка за развитие от 2010 г. Параходството никога не е изпадало в неизпълнение на договорните си задължения не само към въпросната финансова институция, но и към всички останали, с които си партнира. Поради тази причина "Параходство БМФ" е търсен партньор от много финансови институции, в т.ч. първокласни международни банки. Това се казва в становище на "Параходство БМФ", разпространено в понеделник. Ето и целия текст:

Във връзка с излезли публикации относно кредитиране на "Параходство БМФ" АД от Българската банка за развитие, заявяваме, че дружеството ни е клиент на банката от юли 2010 година. За този период ББР е финансирала не един и два проекта, като никога "Параходство БМФ" не е изпадало в неизпълнение на договорните си задължения не само към въпросната финансова институция, но и към всички останали, с които си партнира.

Поради тази причина "Параходство БМФ" е търсен партньор не само от ББР, а и от много други финансови институции, в т.ч. първокласни международни банки, финансиращи в сферата на транспорта.

Основната дейност на дружеството ни е търговско корабоплаване, поради което и всички средства, които сме получавали, са били за закупуване на търговски кораби, на база представен бизнес проект, преценка на кредитен съвет на финансиращата институция и в пълно съответствие с действащите правила и процедури.

Всички кредити са били и са обезпечени с имущество на кредитополучателя, което надвишава търсеното съотношение между цената на закупения актив (кораб) и размера на финансирането.В допълнение на горното, следва да се обърне внимание и на факта, че българската държава е акционер в "Параходство БМФ" с 30% участие в капитала, което следва да бъде допълнителен аргумент по отношение надеждността на партньорските отношения между дружеството и финансиращите ни банки.