Изборите – до 68 млн. лв., но цената е без новите машини и камерите (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9801689 www.24chasa.bg
Заседание на правителството свика в понеделник премиерът Стефан Янев, за да бъде одобрена план-сметката за изборите.

11 млн. лв. по-евтино ще излезе, ако няма епидемия

57,1 млн. лв. ще е цената на предсрочните парламентарни избори на 11 юли, реши служебното правителство на извънредно заседание в понеделник. Това бе последният срок за одобряване на план-сметката на вота.

Ако извънредните избори се проведат в условията на епидемична обставуновка обаче, ще бъдат дадени още 11,1 млн. лв., обясни служебният финансов министър Асен Василев. Тези пари ще се ползват за закупуване на маски и дезинфектанти за секционните избирателни комисии. Този път поръчката ще се прави от областните управи, а не от здравното министерство, разясни министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

В сметките обаче не са включени нито разходите за закупуване на допълнителни машини за гласуване, нито тези за осигуряване на видеонаблюдение в секциите.

Около

500 нови

машини ще

трябва да

поръча ЦИК

към досега закупените 9600 устройства, за да успее да осигури изцяло машинно гласуване в секциите с над 300 избиратели в страната и чужбина. Пари за нови машини ще бъдат отпуснати, след като ЦИК направи обществената поръчка и стане ясна цената, гарантира министър Василев.

Комисията и образователното министерство трябва да направят преглед в колко от класните стаи, в които има секционни комисии, са налични камери, съответно колко трябва да бъдат закупени и

дали въобще за

предсрочния вот

ще има

видеонаблюдение,

както записаха в Изборния кодекс депутатите от 45-ото НС. Ако ЦИК реши, че ще има, ще отпусне пари и за него, обеща Василев.

С 2,5 млн. лв. по-скъпи ще са изборите на 11 юли спрямо тези от 4 април, ако извънредната епидемична обстановка продължи дотогава. За предния вот правителството даде 65,7 млн. лв. за организацията. Още 46 млн. лв. струват купените от ЦИК машини.

В новата план-сметка е предвидено финансиране за

над 500 секции

зад граница,

разясни финансовият министър. Броят им скача, след като отпадна таванът от 35 секции за страните извън ЕС.