Зелените коридори ограничени 2 месеца (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9801752 www.24chasa.bg
Засилен интерес за ваксинация имаше при възобновяването на коридорите около великденските празници. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

И през е-портала часове само през уикенда за хората под 60 г., но вече записаните ще получат инжекция

Два месеца се предвижда да продължи новият ред за ваксиниране срещу COVID. Това обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров след  заседанието на Министерския съвет. Той даде първия си брифинг на поста.

Промените, които служебният министър въведе с първата си заповед, дават приоритет в имунизацията на хората над 60 г. и на тези с тежки хронични заболявания - исхемична болест на сърцето, бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчносъдова болест, белодробни и онкозаболявания.

Само те ще бъдат ваксинирани при личните лекари и в пунктовете в дните от понеделник до четвъртък. Ваксини на всички останали може да се бият само в петък, събота и неделя.

Така на практика зелените коридори вече остават само за уикендите. Според Кацаров новият ред не води до закриването им.

Той ще важи и за часовете, записани през електронната платформа. Хората с вече запазени дати ще бъдат ваксинирани, лаконичен бе министърът. Няма ограничения и за тези с часове за реимунизация.

Никой обаче още

не е водил

разговори с

“Информационно

обслужване”

как трябва да

функционира

системата

оттук нататък и ще бъдат ли нужни софтуерни промени, научи “24 часа”.

В България са ваксинирани едва 20% от възрастните и тези с хронични заболявания, а 80% от смъртността от COVID у нас е именно при хората над 60 г. - така Кацаров мотивира промяната.

“Статистиката показва, че едва 2% от починалите са под 40 г. И да ваксинираме всички под тази възраст, почти няма да намалим общата смъртност от COVID. Но ако ваксинираме възрастните, където са 80% от починалите, рязко ще я променим”, обясни той. Това е избраният подход в почти всички развити страни, напомни министърът. Малко късно почваме, но се надявам за два месеца да решим проблема, надява се той.

За кадрови промени във ведомството намекна министърът в отговор на журналистически въпроси. Какви ще са те и в кои звена, тепърва щяло да се разбере.

Приоритет в работата на екипа му ще е управлението на COVID кризата, обяви Кацаров. Въпреки това изрази мнение, че

вече нямало

нужда от

Националния

оперативен щаб Но можел да остане, ако министър-председателят има нужда от такъв консултативен орган.

Върху обсъждането на два важни аспекта през следващите дни ще се базира решението дали да се удължи епидемичната обстановка, каза още служебният министър. Единият е заплахата от индийския щам, а другият е свързан с плащанията към бизнеса, пенсионери и лечебни заведения, които са обвързани с наличието на епидемична обстановка. Ден по-рано държавният здравен инспектор Ангел Кунчев анонсира удължаване поне до края на юни.

Една от причините да се децентрализира осигуряването на предпазни средства за изборите е, че през април някои от секциите са ги получили чак след вота, обяви Кацаров. Предшественикът му Костадин Ангелов го опроверга.

 

Проф. Ангелов: Оставете ги да работят свободно, иначе темпът на ваксиниране ще спадне драстично

Оставете зелените коридори да работят свободно. Все още не е късно да поправите тази грешка.

Този призив към служебния министър Стойчо Кацаров отправи предшественикът му проф. Костадин Ангелов. 

С промяната на ваксинационния план се рискува драстичен спад на имунизациите срещу COVID-19, прогнозира бившият здравен министър. Според него има достатъчно ваксини, за да работят коридорите.

Ангелов обвини служебния министър в три лъжи, изречени след заседанието на правителството в понеделник. Първата била, че дезинфектантите и предпазните маски са били дадени на СИК след изборите, затова за предстоящия вот ще се поръчват от областните управи, а не от здравното министерство.

“Фактите са: всички лични предпазни средства и дезинфектанти са доставени в съответните изборни администрации повече от две седмици преди деня на вота (на 16, 17, 18 март)”, опроверга го Ангелов.

Втора лъжа била, че всички европейски държави са стартирали ваксинационните си кампании с възрастните хора над 65 г. Приоритет в имунизирането на медицинския персонал, както постъпи България, са дали в Германия, Италия, Нидерландия, Полша, Гърция, Румъния, Латвия, Унгария, Сърбия, Турция и Русия, посочва той.

Ангелов опровергава и твърдението, че само 20% от имунизираните у нас са над 60 г. и с хронични заболявания. Броят на имунизираните над 60-годишни до момента бил 543 897 души, което е половината от хората с поне една доза.

“Прогнозата ми: С промяната на ваксинационния план рискуваме драстично намаляване на темпа на имунизиране срещу COVID-19”, написа Ангелов във фейсбук.