Шефове наказват работници за лайкове и коментари във фейсбук

https://www.24chasa.bg/novini/article/9801787 www.24chasa.bg
ПЛАМЕН ДИМИТРОВ

Работодатели наказват служителите си за лайкове на снимки и коментари във фейсбук. През миналата година до КНСБ са били пратени около 50 сигнала за нарушаване на трудови права във връзка с използването на социални мрежи.

Всеки трети от тях е за санкция заради коментар във фейсбук. 17,6% пък са се оплакали, че са уволнени през месинджър. Също толкова са получили санкция от шефа, защото са споделили лично мнение по обществен въпрос във фейсбук.

Шефовете са наказвали служители и заради неподходяща профилна снимка, както и за статуси в мрежата. Има санкционирани и защото са издали във фейсбук колко им е заплатата.

Над 41% от подалите сигнали са между 36-45 г., но за нарушаване на правата им заради постове са алармирали и хора между 56-65 г.

Работодателите се притесняват, че служителите им “ровят” в социалните мрежи от лични подбуди, а не за да увеличат популярността на компанията. Освен това те често се натъкват на значителен информационен обмен през работно време, например снимки, видеоклипове и други материали. “По-притеснително е, че служителите могат съвсем неразумно да влизат в конфронтация с други хора, важни за бизнесна техния работодател, или просто да му подливат вода, като споделят конфиденциални търговски тайни и нарушават интелектуалната собственост. Да не говорим, че социалните мрежи могат да доведат до онлайн престъпления и служителите в крайна сметка да се окажат жертви на интернет пиратство” , пише в годишния доклад на КНСБ за нарушения на трудовите права.

Според синдиката компаниите трябва да направят план-стратегия с помощта на IT отделите и юридическите си консултанти, за да въведат собствена, приемлива за всички нива политика за използването на социалните мрежи. “Служителите трябва да бъдат преди всичко наясно, че работодателите ще следят изкъсо потока от информация в социалните платформи”, обясняват експертите от КНСБ. Според тях трябва да има писмен инструктаж за тази политика и корпоративни обучения.

Общо 1572 сигнала за нарушаване на трудови права са подадени през 2020 г. в КНСБ. Всеки четвърти е за неизплатена заплата. Почти толкова са и тези, свързани с нарушаване на работното време, почивките и отпуските.

Според президента на синдиката Пламен Димитров трябват промени, които да защитават работещите от вкъщи. Една от тях е да се уреди законодателно правото на изключване след края на работния ден. Другите са свързани с безопасността при хоум офис.

Трябва да се гарантира, че работодателите плащат разходите за работа от дома, което сега не се случва, обясни Димитров. Имало и склонността за самоексплоатация на работещите от вкъщи и се наблюдават депресивни състояния.

Според КНСБ в колективните трудови договори може да се заложат и компенсаторни механизми под формата на допълнителни почивки и отпуски за хората, които работят извънредно от вкъщи.