Представят възможностите за инвестиции по “Три морета”

https://www.24chasa.bg/novini/article/9801828 www.24chasa.bg

Българската банка за развитие ще бъде домакин на конференция, посветена на възможностите за финансиране по инициативата “Три морета” (3SIIF). Ще бъдат представени възможностите за дялови инвестиции в инфраструктурата на региона в секторите транспорт, енергетика и дигитализация с цел устойчиво икономическо развитие, както и успешни проекти, финансирани от 3SIIF.

Инвестиционният фонд 3SIIF включва акционери от участващи в инициативата “Три морета” държави. Целевият му размер е между 3 и 5 милиарда евро, като очакванията са да генерира инвестиции на обща стойност до 100 милиарда евро.

Основната цел са инвестиции в транспорт, енергетика и цифрова инфраструктура по оста север-юг и компенсиране на разликите в развитието на отделните региони на Европейския съюз.

Очаква се в конференцията, която ще се излъчва онлайн, да участват президентът Румен Радев, главният изпълнителен директор на Американската търговска камара в България Петър Иванов, Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика, представители на фонда и на ключови инвеститори в него.

Инициативата “Три морета” обединява 12 държави - членки на Европейския съюз – Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Учредена бе на ниво държавни глави през 2015 г. като платформа за сътрудничество между страните, разположени в региона между Балтийско, Черно и Адриатическо море.

Една от основните ѝ цели е да засили икономическата конвергенция между страните от региона и западноевропейските държави чрез развитие на транспортната, дигитална и енергийна инфраструктура и свързаност. (24часа)