Главният секретар на МВР махнат заради търговците на гласове (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9801884 www.24chasa.bg
Бойко Рашков влезе в МВР миналата сряда и същия ден пенсионира двама души. СНИМКА: МВР

Вътрешният министър ще сменя директори, които не се справят

Скоротечното махане на главния секретар на МВР Ивайло Иванов е заради информацията, която достига до него за купуването на гласове в реално време, казват стари ченгета от задкулисието.

Главният секретар по силата на служебните си задължения получава обобщена информация от районните дирекции, която докладва на министъра. Например на последните избори всички големи продавачи на гласове - тартори от махалите, са били арестувани в 15 часа по нареждане на местните прокуратури.

Действията на прокуратурите по места може и да не са били известни на главния прокурор, защото прокурорите са независими магистрати според българската конституция. Възможно е да е имало и методическо указание от Иван Гешев.

Но единственият човек, който е разполагал с тази

обобщена

информация в

реално време,

е главният

секретар на МВР,

защото по закон му се събира и предоставя от регионалните дирекции, които участват в тези процесуални действия.

Някой трябва да носи отговорност. Полицейски шефове са осигурявали купен вот на изборите, вместо да му противодействат, каза в понеделник сутринта пред Би Ти Ви служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков, обяснявайки спешната смяна на Ивайло Иванов. Шеф на предизборния щаб в МВР за купения вот на изборите на 4 април бе вече освободеният като главен секретар Ивайло Иванов.

Той категорично отрече да е имало такъв случай. “Как ние го чадъросваме това нещо”, попита на брифинг пред МВР Иванов. И посочи, че е държал да бъде информиран в деня на вота, но нямало как да знае какво се е случвало из цялата страна. А тезата на Рашков бе, че

на вота имало

места в

държавата с над

95% гласове за

една партия,

която служебният министър не назова. Той спомена и че има информация за полицейски шеф, катастрофирал със служебна кола в почивен ден и без командировка. А в автомобила било семейството му. “Няма взето никакво отношение към този ръководител”, каза Рашков.

И допълни, че част от машините, с които се гласува на 4 април и ще бъдат ползвани на вота на 11 юли, били в областни дирекции на МВР. Не било ясно кой е наредил да са там и дали няма да бъдат манипулирани. Щял да изясни въпроса на оперативка с директорите. А в 17,30 часа в понеделник бе на редовно съвещание с шефовете на главните дирекции.

Рашков не скри гнева си, че шефове на служби са излезли в неплатен отпуск до септември. Били пуснати от предишния кабинет, съобщи той и даде пример само с ДАНС и директора на пловдивската полиция (виж долу).

“Чистки направиха и ще направят гражданите. Чистките са резултат на гражданското недоволство”, категоричен бе вътрешният министър. Той дори каза, че закъснял с пенсионирането на Бойко Славчев, административен секретар на МВР, както и с това на Николай Гешев, шеф на инспектората на ведомството. Те бяха махнати в първия му ден като служебен министър. Славчев е свидетел по делото за покупката на джиповете на МВР, за което ОЛАФ сигнализира за нарушения в обществената поръчка. Условията по нея са били променяни по време на предишния служебен кабинет на Румен Радев през 2017 г.

Тогава вътрешен министър бе настоящият секретар на президента Пламен Узунов. Славчев е свидетел по делото, но Рашков каза, че не знаел това. Нещо повече - пенсионираният служител сега щял да има повече време да е свидетел.

И посочи, че се разделил с главния секретар, след като му благодарил за работата във ведомството.

“От медиите разбрах, че съм отстранен”, контрира Иванов и каза, че Рашков му връчил документите в петък след работно време и едва тогава говорили. А само няколко часа по-рано пак бил в кабинета на министъра да му докладва оперативната информация.

“Не съм се хванал за този стол като удавник за сламка. Министър Рашков да беше дошъл да каже “г-н Иванов, имаме различия, не сме доволни от вашата работа. По собствено желание щях да подам оставка, но те не ми я поискаха. Защо никой не ме извика?”, попита Иванов. И призна, че дори е мислил да емигрира. В следващите дни пък ще се посвети на семейството си. Политиката не го влечала и надали щял да се захване с нея.

С мотивите за уволнението Иванов се запознал, след като станали публично известни. Те бяха качени на сайта на Министерския съвет. В тях се споменаше полицейското насилие по време на антиправителствените протести на 2 септември м.г., както и социологическо проучване за популярността на полицията.

“МВР и българските полицаи не пазят дадена партия или политическо движение, а институциите. Според мен бяха перфектно организирани операции. Аз поех цялата отговорност”, каза Иванов. И допълни, че много полицаи са го питали докога ще търпят протестиращи да ги замерят. Заповед за бой нямало. “Ако някой издаде такова разпореждане, той няма място в редиците на МВР”, категоричен бе доскорошният главен секретар.

А още преди той да даде брифинг, бившият вътрешен министър Христо Терзийски го защити във фейсбук.

Ако Иванов

атакува

отстраняването

си пред съда,

ще бъде

възстановен

на работа

Засега обаче той няма такива планове. Бойко Рашков пък коментира избора си за шеф на кабинета си. На поста е Елена Фичерова. Тя е сред учредителите на “Българско лято” - движението на обвинения за 18 престъпления и укриващ се в Дубай Васил Божков. Бе и кандидат за депутат, но поискала от ЦИК да я заличи.

“Няма нищо странно в избора на Елена Фичерова за началник на кабинета ми. Нямам никакви бележки към нея, тя е дългогодишен служител на МВР и отличен юрист. Има професионални качества”, заяви Рашков. Той не я познавал и не знаел, че е била кандидат за депутат от партията на Васил Божков, но се поинтересувал след публикации в интернет. Но

не отговори

кой му я

препоръчал

“Има искова молба в съда заради лъжи в тези публикации”, каза Рашков. Той виждал Васил Божков в почивната станция на Министерския съвет във Велинград преди 30 години, но нямал лични отношения. Тогава си говорили, както и много други хора, но не помнел разговор отпреди 30 години.

На 7 май излезли в отпуск шефовете на ДАНС и разузнаването

Пет дни преди да бъде сменено правителството в дълги неплатени отпуски са излезли шефовете на ДАНС и разузнавателната агенция Димитър Георгиев и Атанас Атанасов.

Това обявиха от правителствената пресслужба. Двамата са подчинени на министър-председателя и отпуските им би трябвало да са разписани от бившия премиер Бойко Борисов. Той обаче от своя страна бе в болничен.

Неплатената отпуска на председателя на ДАНС Димитър Георгиев е от 7 май до 6 септември 2021 г. включително, обявиха от Министерския съвет.

От 7 май, но до 5 септември включително пък е неплатеният отпуск на председателя на Държавна агенция “Разузнаване” Атанас Атанасов. 

В момента в отпуск се оказа и председателят на Държавна агенция “Технически операции” Цветан Китов. 

ДАТО е службата, която осъществява използването на специални разузнавателни средства по заявка от останалите служби и прокуратурата.

Китов обаче е в отпуск за обучение, уточниха от Министерския съвет. Той е излязъл в него от 5 май, но на 22 май трябва да се върне на работа.

Веднага след интервюто на вътрешния министър Бойко Рашков медии наредиха сред отпускарите и шефа на Националната служба за охрана бригаден генерал Емил Тонев.

Той в момента обаче е на работа, обявиха от НСО. Ген. Тонев е бил в отпуск по болест през март тази година заради коронавирус, уточниха от службата. “Към днешна дата ръководството на НСО изпълнява задълженията си пълноценно и в пълен състав”, уточниха от службата за охрана. За разлика от останалите специални служби тя е на подчинение на президента Румен Радев.

Иванов е с пагон от 1999 година

Ивайло Иванов е роден през 1977 г. в Луковит, а от 1999 г. е служител в МВР бившият вече главен секретар на ведомството. 

Постъпва като редови полицай в столичната дирекция, издига се до полицейски командир и началник-група в СДВР. След това е повишен и става зам.- директор на Регионална дирекция Гранична полиция - “Аерогари”, а впоследствие и шеф на граничарите в Драгоман.

Докато работи в МВР, не спира да учи и през 2001 г. става бакалавър от Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност със специалност “Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред”. През 2010 г. се дипломира и като магистър по право в Югозападния университет “Неофит Рилски”.

ЦВЕТАН КИТОВ
ЦВЕТАН КИТОВ

В медийното полезрение попада на 12 май 2017 г., когато тогавашният вътрешен министър Валентин Радев го назначава за шеф на СДВР. След като министърът подава оставка, на поста е избран Младен Маринов. Така се освобождава позицията на главен секретар и с указ от 18 декември 2018 г. на президента Румен Радев Иванов заема най-високата професионална длъжност в МВР, на която остава до миналия петък. 

Иванов като директор на СДВР
Иванов като директор на СДВР