Столтенберг: НАТО няма да променя мисията си в Косово

https://www.24chasa.bg/novini/article/9802098 www.24chasa.bg
Йенс Столтенберг СНИМКА: Ройтерс

НАТО няма да променя мисията си в Косово, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция със сръбския президент Александър Вучич, цитиран от информационните агенции, предаде БТА.

Каквито и да са промени трябва да бъдат съгласувани с всичките 30 членки на НАТО, напомни той. Столтенберг добави, че е необходимо членките на НАТО да продължат да изпращат войници в редиците на КейФОР и увери Вучич, че хърватските войници в състава на КейФОР ще служат в същите условия, както и военните от другите страни участнички.

Миналата седмица Вучич каза, че една от великите сили скоро ще поиска официално КейФОР да се изтеглят от Косово, както и мисията на ООН ЮНМИК, с оценката, че това би било "абсолютна катастрофа" за Сърбия. Тогава той каза, че ще помоли Столтенберг да използва влиянието си, за да не се стигне до изтегляне на КейФОР.

Президентът каза, че Сърбия остава военно неутрална, а Столтенберг заяви, че НАТО уважава това.

Обсъден е бил и диалогът между Белград и Прищина и бе посочено, че диалогът е най-добрата платформа за намиране на решение за всички граждани.