Шефът на Апелативния спецсъд: Не разчитаме на подкрепа от Лозан Панов

https://www.24chasa.bg/novini/article/9803316 www.24chasa.bg

"Ние не разчитаме точно на такъв тип подкрепа и не съм и я очаквал". Това заяви шефът на Апелативния спецсъд Георги Ушев. Той и шефката на Специализирания наказателне съд Мариета Райкова представиха отчет за дейността на двете институции за 2020 г. 

Думите на Ушев бяха в отговор на въпрос дали е очаквал подкрепа от председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов по повод на преложението да се закрие специализираното правосъдие. 

От думите на двамата магистрати стана ясно, че те не се притесняват за себе си. Притеснява ни накърняването на нашата независимост, обясни Райкова. В проекта се предвижда кои съдии да догледат делата си и кои да бъдат понижени на длъжности от преди 10 г., добави тя. 

Шефката на Специализирания съд поясни, че ако някой съдия трябва да се върне на позиция от преди 10 години като прокурор, няма как да догледа делото. 

Ушев припомни, че преди 5 години по идея на Лозан Панов е бил направен анализ, който е показал, че двете съдилища работят като всеки друг в страната.

От отчетните доклади стана ясно, че през изминалата година Специализираният съд е обявил 45 присъди, а 42 дела били прекратени, а 77 споразумения са били одобрени. 

Разгледани са 1363 дела с 3900 обвиняеми и 9310 свидетели.