A1 с лиценз за 5G, вече има покритие на 50% от населението

https://www.24chasa.bg/novini/article/9804164 www.24chasa.bg
Александър Димитров - главен изпълнителен директор на А1 България (вдясно), получи лиценза от председателя на КРС Иван Димитров

А1 официално получи лиценз за 5G в честотната лента 3600-3700 MHz, която спечели по време на провелия се в началото на април търг, организиран от Комисията за регулиране на съобщенията. Лицензът е за период от 20 години, а телекомът ще плати около 12,7 млн. лева на държавата, в което се включват 4,7 млн. лева еднократна такса и около 8 млн. лева за годишни такси.

Така компанията ще продължи да развива своята 5G мрежа в България, която вече покрива 50% от населението на страната на открито. Телекомът пусна и първия мобилен план в страната - Unlimited с 5G. Той предлага безкрайни минути, неограничени мегабайти без лимит на скоростта, включително и в 5G. Компанията планира да продължи с развитието на своята 5G мрежа и услуги чрез своята инвестиционна програма, която за миналата и тази година възлиза на стойност почти 40 млн. лева.

"Нашата мрежа от пето поколение продължава да бъде единствената истинска 5G мрежа в страната, която използва 5G честоти в 3,6 GHz и 5G оборудване на европейски доставчик, чрез което можем да предложим скорости, достигащи над 1000 Mbps и истинско 5G преживяване. Тя вече обхваща над 75 града и курорта или 50% от населението на страната на открито и нашите клиенти вече могат да се възползват от първите 5G услуги, които стартирахме още миналия месец", коментира Александър Димитров - главен изпълнителен директор на А1 България..