ДАНС: Чужди служби ни атакуват в спора с македонците за езика и историята

https://www.24chasa.bg/novini/article/9804399 www.24chasa.bg
Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха договора за приятелство през 2016 г. в Скопие. Македонците обаче блокираха работата на комисията, която трябва да изчисти учебниците по история от спорните моменти.

Пандемията засилила дезинформацията и опитите за влияние чрез “дипломация на маските”

Чужди разузнавателни служби са се включили в атака срещу България заради позицията на страната ни в спора със Северна Македония.

Тези акции са

били засечени

от Държавна агенция “Национална сигурност”, става ясно от доклада на ДАНС за дейността им през 2020 г. Той е одобрен от парламента и част от него бе публикувана на сайта на правителството.

Споровете между София и Скопие се изостриха през миналата година, след като България наложи вето върху старта на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС. Причината бе настояването на Скопие преговорите и документите да се водят на официалните езици на ЕС и “македонски”, докато София настоява на формулировката “конституционен език на РСМ”.

Освен това българското правителство иска да види напредък в изпълнение на договорките от Договора за приятелство от 2016 г., подписан от тогавашните премиери Бойко Борисов и Зоран Заев. Промяна на учебниците по история, спиране на пропагандата и езика на омразата срещу България също са сред условията за вдигане на ветото върху началото на преговорите.

В последните дни Зоран Заев изрази надежди, че служебният кабинетът на президента ще преразгледа позицията на България и ще одобри началото на преговори с РС Македония през юни. Твърдата позиция обаче бе препотвърдена от служебния министър на външните работи Светлан Стоев.

Чуждите служби са се активизирали в посока да маргинализират българската позиция, установила контраразузнавателната агенция. В доклада обаче не се споменава кои точно чужди служби работят срещу България

“През 2020 г. се активизират действията на някои чужди специални служби като част от

комплексни

усилия за

маргинализиране

на български

позиции

в областта на външната политика, свързани с отстояване на националните ни интереси по линия на държавнотворчески елемент, какъвто е езикът, както и по отношение на историята и културата ни. Продължава активността за подпомагане асимилационната политика спрямо български общности зад граница в съответствие с чужди национални доктрини”, е констатацията в откритата част от доклада на ДАНС.

В последната година са нараснали опитите за

разузнаване в

електронна среда,

констатират още от службата. Това било закономерно, защото заради пандемията от коронавирус и затварянето на икономиките все повече от дейностите на държавата се извършвали онлайн.

Заради пренасянето на живота онлайн обаче

се засилват

хибридните атаки и

дезинформацията,

констатира ДАНС. Разпространението на дезинформация достига изключително широки мащаби, се твърди в документа.

В създалата се обстановка значително по-активно са прилагани и инструментите на т.нар. мека сила, която включва и подходи, придобили популярност като “дипломация на маските” с геополитически компонент, се казва още в доклада на ДАНС.

“Дипломация на маските” е термин, появил се през 2020 г., за да опише опитите на Китай да влияе в Европа чрез изпращането на огромни количества хуманитарна помощ под формата на предпазни маски, костюми и медикаменти. Подобни опити за оказване на влияние осъществи и Русия, която миналата година изпрати хуманитарни доставки с военен конвой в Италия.

Ислямските терористи опитвали да ползват и COVID като оръжие

Коронавирусът да бъде използван като оръжие, е новата мода сред ислямските терористи, твърди докладът на ДАНС, публикуван от правителството.

Основните терористични структури остават “Ислямска държава” и “Ал Кайда”, твърди документът. Двете организации в момента опитват да засилват влиянието си чрез атаки, след като в последните години са загубили кадри и територии.

“Специфичен за периода момент са инициативите коронавирусът да бъде използван като оръжие. Терористични организации включват в своята пропаганда призиви за разпространението му от заразени техни симпатизанти, а в darknet1 се коментира предлагане за продажба на замърсени с COVID предмети. Като цяло обаче терористичните структури използват пандемията предимно за пропагандни цели – представят я като наказание за инакомислещите и търсят възможности да злепоставят властите за предприеманите от тях мерки”, се казва в доклада на ДАНС за 2020 г.

Основните терористични заплахи за България са били възможностите за проникване на терористи на българска територия заедно с потоците на нелегални мигранти от Северна Африка и Близкия изток. По 60 сигнала месечно за терористична опасност са получавани и обработвани през 2020 г. в агенцията.

Увеличиха се опитите за провеждане на кибератаки от държавни и неправителствени структури, както и за придобиване и разпространение на оръжия за масово унищожение, констатира в своя доклад пък Държавна агенция “Разузнаване”.

Затворените заради пандемията граници са принудили ислямските джихадисти да ограничат дейността си предимно до пропаганда в интернет, твърди тази специална служба.

“Влошаването на икономическата ситуация в световен мащаб поради продължаващата пандемия от COVID-19 създаде предпоставки за засилване на трансграничната организирана престъпност. Тенденцията за използване на каналите за нелегален трафик през територията на Р България се запази”, се казва още в доклада на ДАР.