Без Хасан Азис и знакови кметове в листите на ДПС

https://www.24chasa.bg/novini/article/9804680 www.24chasa.bg
ХАСАН АЗИС

150 хил. избиратели на движението били не в Турция, а в Западна Европа

Кметът на Кърджали Хасан Азис и председателят на областната организация на ДПС в града и бивш кмет на Ардино Ресми Мурад няма да се кандидатират за депутати от движението на 11 юли. Такава информация се появи сред партийните структури, след като в неделя Централният съвет на движението взе решение листите да претърпят леки корекции.

Хасан Азис и Ресми Мурад бяха на 2-о и 3-о място в кърджалийската листа на ДПС за парламентарните избори на 4 април. Първи от депутатското си място се отказа кметът на Кърджали. Той обяви, че иска да остане на позицията си, защото има много започнати проекти. След него се отказа и Мурад с мотива, че не би могъл да съвместява позицията на областен председател и депутат.

Дали двамата ще са кандидати на 11 юли, ще стане ясно на 27 май, когато трябва да са готови листите на ДПС, отговориха Хасан Азис и Ресми Мурад пред “24 часа”.

Все още няма яснота дали това ще са единствените отпаднали от листите на движението в сравнение с вота на 4 април. На миналите избори ДПС по заръка на почетния си председател Ахмед Доган заложи на младите лица. В листите се включиха и много областни шефове и кметове, които след това се отказаха от депутатските си места. Сред тях бе и кметът на община Гълъбово Николай Тонев. Той бе в старозагорската листа и успя да привлече голяма част от гласовете, а ДПС за първи път получи мандат оттам.

Движението вече стяга областните структури и младежката организация за предсрочния вот. Освен другите предизборни задачи те трябва да проведат обучение сред електората на движението за това как се гласува с машини. Тези дни трябва да се вземе решение как точно ще става това. Най-вероятно от партията ще подготвят информационни видеа, подобни на тези на ЦИК, които ще излъчват при срещи с граждани, коментираха пред “24 часа” представители на движението.

“Не очакваме много повече гласове от Турция, а от Западна Европа. Имаме много избиратели, които са там на работа, може би над 100-150 хил.”, обяви пък зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев пред Нова тв в отговор на въпрос очаква ли партията да повиши резултата си благодарение на вота в южната ни съседка, след като падна ограничението от 35 секции в страните извън ЕС.

“Ако в следващия парламент има програмен кабинет, може да мине и без нас, но с нашата подкрепа”, обясни още той. ДПС ще подкрепи правителство, което се припокрива с идеите му.

“Радев сега се сети за връщане на държавността. Нашият слоган беше “рестарт на държавността”. Поздравления, г-н президент, добре дошли в ДПС”, каза още той.