Елена Фичерова уволнена от Цацаров и назначена от врага му Рашков (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9804773 www.24chasa.bg
Елена Фичерова

Началникът на политическия кабинет на вицепремиера печели делото срещу КПКОНПИ на първа инстанция, отрича да познава адвокат на Божков

Началникът на кабинета на Бойко Рашков-Елена Фичерова, е дисциплинарно уволнена от Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) през 2020 г., а на 31 март т.г. Сотир Цацаров е издал заповед, според която за нея е установен конфликт на интереси. Това съобщиха от КПКОНПИ във вторник. От там уточняват, че и двата казуса са в съда ѝ няма окончателно решение по тях. Проверка на “24 часа” показа, че Фичерова е спечелила делото за уволнението и на първа инстанция пред Административния съд в София, което КПКОНПИ обжалва пред Върховния административен съд. За конфликта на интереси има друго дело, което започва на 31 май.

Името на Елена Фичерова нашумя на 12 май, когато е назначена за началник на кабинета на служебния вицепремиер Бойко Рашков. Тогава се появи информацията, че е била кандидат за депутат от листата на Българско национално движение (БНО) - мандатоносителя на партията “Българско лято” с лидер Васил Божков. Месец преди вота е подала молба до ЦИК, че не желае да е кандидат за народен представител, и е заличена от листата на БНО в 23-и МИР. Фичерова е била на неизбираемото 9-о място, а водач е Божков. Вече седмица има различни версии дали юристката и бивш служител на МВР и КПКОНПИ е човек на обвиняемия бизнесмен. Във вторник различни сайтове публикуваха информация с твърдения, че адвокат Славчо Марков е топлата връзка между вицепремиера и началничката на кабинета му. Той беше арестуван през лятото и лежа няколко месеца в ареста по обвинение за участие в престъпна група, ръководена от Васил Божков. Според информацията без източник Рашков и Марков се познавали от времето, когато първият е следовател, а вторият работи в ГДБОП.

“Абсолютна измислица е, че съм свързал Бойко Рашков и Елена Фичерова. Нито познавам Рашков, нито дамата”, заяви пред “24 часа” Славчо Марков. Свързахме се с Елена Фичерова за коментар по темата с КПКОНПИ и за това дали Славчо Марков я е запознал с Рашков. Тя категорично отрече да познава Славчо Марков и отказа коментар по темата с информацията, която КПКОНПИ съобщи.

“Нима има някакви пречки аз да познавам служители от МВР, да познавам такива и да познавам техните качества?”, попита Бойко Рашков на въпрос на водещата Силвия Великова от БНР дали познава Елена Фичерова. Той говорил с нея след публикациите за участието в листите на “Българско лято”. Обяснила му, че сама е посетила ЦИК и поискала да я заличат.

“Ако у мен възникне някакво съмнение, няма да се поколебая да я отстраня”, заяви Рашков.

Елена Фичерова-Караиванова е дългогодишен служител на МВР, магистър по право и доктор “Национална сигурност”.

От 2004 г. е служител на Гранична полиция. Била е разследващ полицай, старши юрисконсулт. Издига се до началник на отдел. После работи като експерт в дирекция “Правно-нормативна дейност” в МВР.

От 2017 до 2020г. е шеф на отдел “Човешки ресурси” в антикорупционната комисия. Биографията ѝ на високопоставен служител в ръководената от Сотир Цацаров институция постави въпросителни как сега е назначена за началник на кабинета на Бойко Рашков. Служебният силов вицепремиер и бившият главен прокурор са в открит конфликт от много години. Той започна, когато Рашков беше шеф на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. През 2017 г. Рашков публично обвини Цацаров, че забранява на прокурорите да съдействат на бюрото, когато им се искат документи по съмнения за незаконно подслушване и проследяване. Малко преди това ДАНС по инициатива на прокуратурата отне достъпа до класифицирана информация на заместника на Рашков Георги Гатев и така той напусна поста си. Оттогава Рашков е критик на Цацаров, както и на Иван Гешев. Оказва се, че началничката на кабинета му Елена Фичерова напуска КПКОНПИ 3 месеца след като Сотир Цацаров става шеф на комисията.

На 26 март 2020 г. Фичерова е уволнена дисциплинарно със заповед на Сотир Цацаров и става адвокат.

От съобщението на КПКОНПИ става ясно, че тя е назначена в комисията на 20 март 2017 г., когато председател е Пламен Георгиев (по-късно изпратен за консул в Барселона след скандала “Апартаментгейт”). Първата ѝ позиция е главен юристконсулт, а по-късно е назначена за шеф на отдел “Човешки ресурси”. На 8 май 2018 г. е разпореден подбор между ръководни служители за длъжността шеф на дирекция “Координация, съгласуване и взаимодействие” .

“В рамките на същия работен ден г-жа Фичерова е представила справка с имената на трима служители, които отговарят на условията за заемане на длъжността. Един от тези трима служители е самата тя. Дала е съгласие да бъде преназначена за директор на дирекцията и на същата е предложено да заеме длъжността", пишат от КПКОНПИ. Така заплатата ѝ се вдигнала като директор. На следващия ден пуснала заявление да я възстановят като шеф на отдел, което е по-ниско в йерархията, но заплатата ѝ останала повишена. Когато Сотир Цацаров става шеф на КПКОНПИ, тя е уволнена заради проект от 2018 г., по който е работила, и е позволила изплащане на допълнително възнаграждение за експертите, както и за самата нея без разрешението на председателя. Фичерова веднага обжалва в Административния съд и печели делото. Така заповедта на Сотир Цацаров е отменена на първа инстанция заради ограничаване на правото ѝ на защита при дисциплинарното производство. На 12 май, деня на назначаването ѝ като началник на кабинета на Бойко Рашков, е и първонто заседание във Върховния административен съд (ВАС) като втора инстанция. Протоколът разкрива, че дори прокурорът застъпва тезата на Фичерова, че е уволнена неправомерно. Окончателно решение по казуса още няма.