Може ли да бъде питан министър за връзки с Васил Божков? (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9804806 www.24chasa.bg
Бойко Рашков редом до служебния премиер Стефан Янев при представянето на назначения от президента кабинет СНИМКА: Румяна Тонeва

Скандална намеса от вицепремиер в медиите

Рашков по БНР: Бих отстранил Гавазова и Йочев от Би Ти Ви

Телевизията: Неуважението към авторитетни медии е основна причина за 112-ото място

Какви въпроси трябва да задават журналистите, кои са неудобните питания и могат ли управляващи и политици да се намесват в редакционната политика на медиите? Отговорите именно на тези въпроси определят колко голяма е свободата на словото в една държава.

И въпреки че уж всички ги знаем, те бяха повдигнати отново, след като вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков, макар и в условно наклонение, си позволи “да уволни” водещите на сутрешния блок по Би Ти Ви Биляна Гавазова и Златимир Йочев. Провинението им е, че питаха Рашков за началника на кабинета му Елена Фичерова и връзките ѝ с Васил Божков. Ето как:

- Как избрахте Елена Фичерова-Караиванова за началник на своя кабинет?

- Няма нищо странно в избора на един юрист, който е с 15 години стаж, доктор по право, работил в системата на МВР, т.е. от професионална гледна точка нямам никакви бележки към началника на кабинета.

- Откога я познавате и знаете ли за информация, че тя е един от учредителите на партия “Българско лято”, свързана с Васил Божков?

- Оставете тези политически въпроси, там има едни високоговорещи политици, оставете ги на тях.

Водещите питат още няколко пъти дали Рашков знае била ли е Фичерова учредител на партията. И продължават:

- Познавате ли я лично?

- Трябва ли да се познаваме лично?

- Това е една от ключовите фигури във вашия кабинет.

- Ключовите фигури са заместник-министрите.

Почти в края на 32-минутното интервю водещите питат:

- Познавате ли се с г-н Божков?

- Моля?

- С Васил Божков познавате ли се?

- Аз? Мисля, че много хора познават г-н Божков. Аз нямам никакви лични отношения с него.

- Познавате ли се?

- В какъв смисъл да се познаваме?

- Дали сте имали среща, контакти, разговори?

- За какъв период от време ме питате? За преди 30 години ли ме питате в момента?

- Въобще.

- Това важно ли е?

- Да, важно е.

- Преди 30 години? Да, виждал съм го в почивната станция на Министерски съвет във Велинград.

- Разговаряхте ли тогава, след като се видяхте на тази почивна станция?

- Естествено, че съм разговарял, както са разговаряли и много други почиващи в тази станция.

Ако съм шеф на Би Ти Ви, ще ги отстраня, каза Рашков на следващия ден (19 май) в интервю пред Силвия Великова по БНР.

Видях каква не трябва да бъде журналистиката и вероятно начинът, по който Гавазова и партньорът ѝ (Биляна Гавазова и Златимир Йочев - б. р.) водеха предаването, е доходна дейност, каза Рашков по БНР.

Чувах в техните уши

техническите

средства, с които

им казваха точно

какво да ме

питат

Толкова силен беше звукът в тези технически средства, че те не чуваха моите отговори и затова ми задаваха един въпрос няколко пъти. Не се учудвам, че България е на 112-о място по свобода на словото. Ако съм собственик на тази телевизия, веднага ще ги отстраня от воденето на предаването, каза Рашков в ефира на БНР.

“Неуважението към авторитетни медии е основна причина за 112-ото място”, реагираха от Би Ти Ви часове по-късно, като публикуваха официалната си позиция. С нея на практика

медията защити

двамата

журналисти,

които задаваха на Рашков неудобни въпроси. Впрочем след изявлението му по БНР и водещата там Силвия Великова му каза, че тя би задавала същите.

“Би Ти Ви Медия груп” декларира:

bTV Media Group счита за силно обезпокоително за медийната среда в България, че след повече от 30 години демокрация и свобода на словото в страната длъжностни лица от всяко правителство продължават да си позволяват да атакуват публично журналисти от частни независими медии с безпочвени твърдения.

Неуважението към авторитетни медии с високо доверие като bTV и нейните журналисти, публично демонстрирано от представителите на всяка власт, считаме като основна причина за 112-ото място на България в класацията на “Репортери без граници”.

Атлантическият съвет - неправителствена организация, поиска незабавно президентът да уволни Бойко Рашков, ако не се извини. Журналистката Юлиана Методиева пък написа: “Бойко Рашков в интервю по БНР - 50 минути, платени с парите на данъкоплатците: Треперете Гешев и вие от ДАНС! Треперете Биляна Гавазова и Златимир Йочев и да се научите да не задавате правилни въпроси! Надмина Валери Симеонов и заканите му към Виктор Николаев...”

Позицията на журналиста Явор Дачков е: “Впрочем Бойко Рашков така и не отговори на най-важния и скандален въпрос - какво прави учредителка на партията на Васил Божков и бивш и уволнен служител на КПКОНПИ като шеф на политическия му кабинет.”

А на Генка Шикерова е: “Както написах и в началото на миналата година по повод лепването на етикета “Божков тв”, едно некадърно направено интервю не е повод да се атакува медията, и то със съвсем друга цел. Очевидно онази цел беше постигната. Мисля същото и за атаката срещу служителите на медията в момента.”

Предпочитам да не коментирам на този етап, каза Соня Момчилова, шефка на пресцентъра на служебното правителство.

Спира отпуските на шефове на спецслужби, не можел да работи с тях

На нова среща в идните дни в Министерския съвет ще бъдат извикани шефовете на службите за сигурност, излезли в дълъг неплатен отпуск, съобщи пред БНР служебният силов вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков. И посочи, че ще се прецени какво да се прави, ако не се отзоват. Засега не е ясно дали ще бъдат привикани от премиера Стефан Янев, или от Рашков.

“Не, няма да мога да работя с нито един от тях”, каза министърът в отговор на въпрос.

В понеделник от правителствената информационна служба поясниха, че до септември в отпуск са шефовете на ДАНС Димитър Георгиев и на ДАР Атанас Атанасов. Те не се отзовали на първата покана.

Председателят на ДАТО Цветан Китов обаче отишъл в Министерския съвет. Той е в платен отпуск за обучение до 21 май.

“Сменява се правителство, на което те трябва да служат, както повелява законът, и както обичам да давам за пример една поговорка: те излязоха в отпуск по време на жътва. Когато трябва да подготвяме избори и да дадем увереност на българските граждани, че вече няма да има изборни измами, те излязоха в неплатен отпуск”, коментира още вицепремиерът.

Той изискал и справка за промените в МВР в последната година, защото подозирал кабинета “Борисов 3” в съмнителни назначения. Не е ясно кога ще приключи тя. А след други проверки щял да прецени и дали и кои полицейски шефове да сменя.