АЕЖ: Не е работа на министри и политици да посочват кой журналист да води

https://www.24chasa.bg/novini/article/9804835 www.24chasa.bg
Иван Радев СНИМКА: Личен архив

Не е работа на министри или на други политици да посочват кой журналист трябва да води едно или друго предаване, каза Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ). Затова по думите му коментарът на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков по адрес на журналистите от bTV е неприемлив.

Този случай напомня на предишни, когато АЕЖ е имала категорични позиции, смята Радев. Той припомни случаите с депутата от ГЕРБ Антон Тодоров и бившия вицепремиер Валери Симеонов, които направиха подобни недопустими коментари за журналисти от Нова тв.

“Въпреки че съществува усещането, че в част от националните медии липсва баланс и се прилага двоен стандарт по отношение на доскорошните управляващи и тези от служебното правителство, един министър не може да си позволи да се меси по такъв начин в редакционната политика.

Бих призовал министър Рашков, вместо да дава съвети за редакционната политика на медии, да разследва случаите на заплахи и на насилие срещу журналисти, тъй като има още няколко неразкрити от последната година.

Само да напомня, че поръчителят или поръчителите на побоя над Слави Ангелов не са установени и задържани. Не са разкрити и заплахите срещу разследващия журналист Николай Стайков заради 8-те джуджета. Също и нападението над колата на регионалния журналист в Дупница Десислава Панайотова, която разследваше изчезването на млад мъж в града.

Същевременно днес (18 май - б.а.) АЕЖ излезе с позиция за действията на полицаите по време на антиправителствените протести, при които пострадаха Димитър Кенаров и фотографът Николай Дойчинов. Също така имаше случаи на системно призоваване в полицията на Димитър Стоянов от “Биволъ” заради образувани проверки срещу него по сигнали на бизнесмени. Неразкрит остава и случаят с разследващия журналист Димитър Пецов от Силистра, който беше задържан с подхвърлена дрога в автомобила му. Там МВР се отказа изобщо от продължаване на случая, но не стана ясно точно какво е станало”, каза Радев.

Така че има доста случаи, с които министър Рашков може да се заеме, вместо да коментира - така ще допринесе за подобряването на медийната среда в България, а виждаме, че темата го вълнува, допълни той.

Представителят на АЕЖ е категоричен, че коментарът на Рашков е недопустим. Той призова министъра да се извини.