Сребро и бронз за БГ ученици от Европейската олимпиада по експериментални науки

https://www.24chasa.bg/novini/article/9805682 www.24chasa.bg
Министерството на образованието и науката Снимка Архив

Сребърни и бронзови медали спечелиха двата отбора от България, участвали в Европейската олимпиада по експериментални науки, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Участниците са решавали екипно задачи с изследователски характер, свързани с качествата на акациев мед, изследвали са също как речните ресурси влияят на състоянието на растенията.

Отборът на учениците - Петър Жотев /биология/ от Софийската математическа гимназия /СМГ/ "Паисий Хилендарски", Красимир Масларов /химия/ от Националната природо-математическа гимназия /НПМГ/ "Акад. Любомир Чакалов" и Крум Александров /физика/ от Математическата гимназия "Гео Милев" в Плевен, е награден със сребърни медали.

Бронзови медали са заслужили Яна Атанасова /биология/ от НПМГ "Акад. Любомир Чакалов", Петър Панайотов /химия/ от СМГ "Паисий Хилендарски" и Мартин Лозанов /физика/ от Американския колеж в София.

Ръководители на отборите са преподавателите от Софийския университет "Св. Климент Охридски" - гл. ас. д-р Христина Андреева, гл. ас. д-р Калина Пачеджиева и ас. Владимир Цветков.
Олимпиадата е наследник на Олимпиадата по природни науки на Европейския съюз, имала досега 17 издания в различни европейски държави. Поради епидемиологичната обстановка тази година олимпиадата се е състояла дистанционно и отборите са работили по задачите в собствените си държави.