Бойко Рашков: Бюрото за контрол на СРС-тата да се самосезира по твърденията за подслушване на политици (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9810933 www.24chasa.bg
Бойко Рашков представи новия зам.-директор на ОД на МВР в Пловдив Петър Тодоров (вдясно)

Какво правят 89 машини от вота на 4 април в регионалните дирекции на МВР, попита служебния вътрешен министър в Пловдив

Арестът на седмината от Трето РУ в Пловдив е удар срещу авторитета на МВР. Чудя се кое доведе до такива групова престъпност в системата. Моят отговор е, че когато има деморализация отгоре надолу, тя ще стигне до редовите служители. Когато виждаме някъде, в някои помещения и мебели кюлчета със злато и милиони левове, просто ей така, за лека нощ, и всеки разумен български гражданин разбира, че такива имущества са невъзможни, дори да си председател на Министерския съвет, това неминуемо се отразява на морала на обикновения служител. Това заяви в Пловдив служебният вътрешен министър Бойко Рашков, който за втори пореден ден посети ОД на МВР. В сряда визитата му бе свързана със задържането на шефа на Трето РУ Самуил Хаджиев и шестима негови подчинени заради служебни и криминални престъпления. Те вече са с мярка за неотклонение 72 часа и с повдигнати обвинения.

Днес пък Рашков дойде точно в 17, 05, края на работния ден, за да разговаря с ръководния състав на дирекцията. На срещата, продължила повече от половин час, присъстваха всички началници на районни управлени, на отдели и служби.

Рашков коментира и скандала с подслушването на 32 политици, сред които водачи на листи. Информацията бе изнесена от „Демократична България“. Според Рашков веднага трябва да се задейства националното бюро за контрол на СРС.

„Да бъдат така добри членовете на това бюро да се самосезират от публикациите и да не се счита, че министърът ще тръгне да върши тяхната работа“, каза Рашков на въпрос от журналисти по твърденията на Атанас Атанасов, че 32 опозиционери са подслушвани. Рашков ръководеше бюрото за контрол над СРС-тата от 2013 до 2018 г.

По-рано през деня съпредседателят на "Демократична България" обяви, че той и други 31 опозиционни политици са били подслушвани след Нова година от МВР и ДАНС, включително и по време на предизборната кампания, и призова Рашков да направи проверка.

Министърът излезе пред медиите, придружен от шефа на Първо РУ Петър Тодоров, който е назначен за зам.-директор. Досегашният Димитър Събчев по негова молба отива в Раковски, откъдето е започнал и кариерата си.

„Тодоров е един от доайените в пловдивската дирекция, с 30 г. опит. Възложил съм му управлението. Под негово ръководство трябва да се вземат всички мерки за честни избори. Това е нашата задача, без да се отслабва натискът върху криминалния контингент в областта“, каза Рашков. И добави, че настоящият шеф на ОД на МВР старши комисар Йордан Рогачев е в болница с урологичен проблем. Министърът вече бил разговарял с него по телефона.

„Нека този човек да го изпишат и тогава ще реша дали ще бъде освободен или понижен. До момента нямам конкретен отговор от него той какво възнамерява да прави“, добави Рашков.

Той похвали окръжна прокуратура за активното разследване в Трето РУ. Още не се знаело до какви мащаби е била престъпната дейност на седмината полицаи.

Според министъра лошото, което се е случило в ОД на МВР в Пловдив е в резултат на упорита и успешна работа на „Вътрешна сигурност“.

„Няма престъпност със или без пагони. Има престъпност“, отсече министърът. И добави, че предстоят още рокади в системата. Рашков обясни, че е назначил Антон Златанов за директор на СДВР, тъй като тя не може да остане без ръководство.

„Такива големи служби не могат да бъдат току-така обезглавени“, подчерта Рашков, но призна, че ще има още рокади.

По думите му основната задача на МВР сега е да се осигурят честни избори. Той обяви, че има 89 машини, които са останали от изборите от 4 април в регионалните дирекции неясно по каква причина. Такива имало в Пловдив и Кюстендил.

„Още първия ден се усъмних в истинските мотиви да са на съхранение в дирекции на МВР. Твърденията, че не били сертифицирани засилват подозренията ми за евентуално манипулиране“, посочи министърът. Останалите, участвали във вота, били в жандармерията в София. Вече се водели разговори с ЦИК машините от полицейските дирекции да се вземат в столицата и да се включат в изборите, едва когато има експертно становище, че са годни.