Комитова: Планът за възстановяване ще тръгне най-рано след година

https://www.24chasa.bg/novini/article/9811256 www.24chasa.bg
Виолета Комитова

Ще правят и процедура по ОВОС

Окончателният вариант на плана за възстановяване все още се подготвя, а изпълнението му може да започне най-рано след 1 година. Това става ясно от изявление на служебния регионален министър Виолета Комитова, разпространено от пресцентъра на МРРБ.

Междувременно служебният министър на околната среда Асен Личев отмени предишно решение на министерството, че за плана за възстановяване няма да е необходимо провеждане на процедура по ОВОС. Тъй като са постъпили жалби от неправителствени организации, Личев е направил проверка и е решил, че все пак екологична оценка ще бъде нужна.

Освен подготовката за изборите, министърката посочва, че друг техен приоритет е проверката на обществено значими проекти, както и на АПИ,“Автомагистрали”, ВиК отрасъла и Националната програма за енергийна ефективност.

Според думите на Комитова са подадени два сигнала към прокуратурата, които засягат вече приключили дейности по програмата за саниране за обекти в Козлодуй, Бургас, Хасково и Пловдив. Предстои и да бъде създадена комисия, която да проверява определени структури, а сред първите ѝ проверки ще бъде тази на държавното дружество “Автомагистрали” ЕАД, тъй като работата им била обект на висок обществен интерес.

В разпространеното до медиите интервю Комитова посочва, че досегашният модел на програмата за санирането е неприложим към новата програма, която е част от плана за възстановяване.

За времето, с което служебното правителство разполага, регионалната министърка посочва също, че ще опитат да се справят и с някои актуални, нашумели строежи, които вълнуват цялото общество.

По думите ѝ строителният пазар върви нагоре и въпреки кризата цените на недвижимите имоти растат. “Предполагам, че това е свързано с чувството за несигурност, и в този смисъл моята прогноза е, че строителният пазар ще продължи да се развива”, допълва министърката.

Според нея кадровите промени в последните дни не може да бъдат определени като реваншизъм, тъй като всяко политическо ръководство на министерство се опирало на хора, с които може да свърши работата, и смяната на някои позиции в някои от ресорите било задължителен процес от работата.