МОСВ с 10 млн. лв. дефицит, няма средства да изпълнява задачите си

https://www.24chasa.bg/novini/article/9813727 www.24chasa.bg
Асен Личев

Служебният министър на околната среда Асен Личев е заварил министерството с над 10 млн. лв. дефицит. Нямаме 1 лев за изпълняване на основни политики до края на годината и няма парламент, който да ревизира бюджета. 

Това заяви Личев на пресконференция в МОСВ. На нея бяха представени и документи, сред които и анализ на финансовото състояние на ведомоството и на ПУДООС. Предприятието също е с 24 млн. лв. дефицит. Ще се преустановят приемането на нови заявления и извършване на плащания и анализ на сключените договори за финансиране, вътрешен одит на проведените обществени поръчки. 

Исках да организирам почистване на реки, язовири и терени с незаконни сметища, обърнах се към ПУДООС, но имаме 24 млн. лв. дефицит.  Обърнах се към директора, но тя ми каза: Аз може и да не мога да управлявам ПУДООС тази година, защото няма с какво, каза Личев. 

Министърът си бил поставил и други цели, но не могъл да ги изпълни. Искал да да забрани вноса на отпадъци за изгаряне, но нямал правна възможност, защото всеки с коплексно разрешително има правото да извършва тази дейност и министърът няма как да го забрани. На сайта на министерството обаче всеки ден се публикувала информация какви отпадъци влизат в България.

"Имах намерение да финансираме маркиране чрез табели на мостове и жп мостове с имената на реките, и това не можах. Досега издадени разрешителни за ВЕЦ-ове по коритата на реките са в ръцете на политическата и олигархична мафия. Когато бях директор с Методи Андреев работихме за мораториум за забрана на издаване на разрешителни по вътрешните води. Ще работя за това да се случи, сега не мога да го направя правно", допълни Личев. Той каза и, че ще работят върху изменение на цялостното законодателство с лобистки характер и противоречащо на принципите на околната среда.

Служебният министър припомни, че не са изпълнени ангажиментите на България по две наказателни процедури - за закриване и рекултивация на депа с неопасни отпадъци, неотговарящи на изискванията, и необявяване на защитени зони за местообитания. Плановете за управление на речни басейни се движат с 6 месеца закъснение, а за рисково наводнение - с 18 месеца закъснение.

По повод делото на ЕК срещу България за превишение на нормите на фини прахови частици предстои държавата да бъде санкционирана. Проблемът бил, че общините почти не предприемали никакви мерки на местно ниво за намаляване на стойностите, въпреки че са финансирани и по ПУДООС и по ОПОС. Санкцията е опрелена 3156 евро на ден, бихме могли да поискаме тя да се разпредели между всички общини и само където има налично нарушение, да бъде приложена. Правим проверки сега, за да видим какви мерки можем да вземем. 

Средставата по ОПОС, предвидени за изкупуване на имоти, включени в НАТУРА 2000, са били изцяло разпределени за овладяване на епидемичната обстановка, свързана с коронавирус. "Пренасочване на пари към други дейности от ОПОС не мисля, че е възможно, но следващата ОПОС ще я направя по друг начин. Възложил съм на Емилия Тончева да вмъкне в новия програмен период средства за опазване на биологичното разнообразие и зоопаркове", поясни Личев.

Той каза и, че частта на министерството в Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде пренаписана. "Задачите от Дирекция "Управление на водите" ги зачертавам. Опитвам се от сега да вкараме един СПА център, който може би ще е най-големият в Европа и света  в Овча Купел. Също така инсталации за кинетично използване на река Дунав с румънците - това не пречи на корабоплаването и миграцията на рибите, приложено е във Виена. Другата ми голяма мечта е пристанище на Капитан Андреево, заедно с Гърция и Турция да направим плаваема реката". 

Министерството ще възложи проверка на РИОЗ във Варна и Бургас за незаконно строителство по Черноморието.