Историите за лошите мащехи са отживелица

https://www.24chasa.bg/novini/article/9814955 www.24chasa.bg
Кланът Дъглас оставя ярка следа не само в киното, но и в човешките взаимоотношения. СНИМКА: Фейсбук

Вече ги наричат бонус мама, а Майкъл Дъглас им организира онлайн признание

Eдна случка от последните дни ме накара инстинктивно да извадя приказката “Пепеляшка” от детската библиотека у дома и да я прикрия сред родителските книги. Все още не съм решила дали окончателно да ѝ издам смъртна присъда, но със сигурност ще трябва добре да помисля за образа на злата мащеха в нея, който никога не съм подлагала на съмнение или коментар, докато чета историята на моите близнаци. А се оказва, че е трябвало. Сред приятелите си те вече имат няколко деца с доведени родители и вероятно тази тема рано или късно ще започне да ги вълнува, също както мен ме докосна, попадайки на един клип в интернет на Майкъл Дъглас.

С него холивудската звезда се включва в глобална онлайн инициатива за обсъждане на значими въпроси, за да призове за повече уважение към доведените родители. Предизвикателството #SaySomething Challenge, което върви във фейсбук, инстаграм и туитър, е организирано от неправителствена организация, която се опитва да очертае наболели обществени проблеми и да търси решения за тях.

Видимо развълнуван, Дъглас каза, че се включва, за да отдаде почит на своята мащеха, която загуби наскоро. Ан Дъглас беше известен филантроп в САЩ и почина на 102 г., надживявайки само с година своя съпруг Кърк Дъглас, който си отиде на 103 г. “Тя беше моя втора майка 66 г. и семейството ни я обожаваше. Споделям това с всички вас, тъй като много често доведените майки и бащи не получават нужното уважение, което им се полага. Това съобщение е за всички велики доведени родители, особено Ан Дъглас”, обяви 76-годишният актьор.

Видеото му предизвика хиляди коментари и споделяне на лични истории по темата. Оказа се, че много хора мислят като него и намират думи като мащеха и пастрок за отживелица. Заместили са ги с далеч по-съвременни като бонус мама и бонус татко и това обикновено се е случило по идея на деца. “Бях осиновена на 5-годишна възраст от своя баща, който беше прекрасен. Почина преди 2 г. на 88-годишна възраст от рак. Съпругът ми, с когото сме заедно от 20 г., е баща на моите две по-големи деца и той също е страхотен. Наистина съм благословена да имам тези двама мъже в живота си, като се има предвид, че биологичните бащи отсъстваха”, пише Марта Месиър под съобщението на Майкъл Дъглас.

Грант Андерсън пък изразява възхищение от втория съпруг на бившата си жена: “Той е невероятен баща на нашия син. Радвам се, че Бен сега има мама и двама татковци, които го обичат.”

Cамият актьор признава, че Ан е била много повече от доведена майка в тяхното семейство. “Тя даде всичко от себе си за нас и особено за баща ни. Татко нямаше да има толкова успешна кариера без подкрепата ѝ. Съпругата ми Катрин, аз и децата я обожавахме. Тя винаги ще бъде в сърцата ни”, обяснява актьорът.

Ан работи като пиар в киното, когато среща Кърк Дъглас в Париж през 1953 г. Той вече е доста известен в Холивуд и е дошъл във френската столица, за да снима филм. Развел се е с първата си съпруга Даяна, от която има двама синове, и търси нова любов. Забелязва на снимачната площадка хубавата Ан и я кани на вечеря в скъп ресторант, но тя отказва. Чак години по-късно, когато сядат да пишат общите си мемоари, ще признае защо го е направила. Бях виждала толкова много известни актьори, които са готови да ти свалят звездите от небето и след това се връщат в САЩ при семейството си, споделя Ан. В крайна сметка той я убеждава да стане негов асистент, но условието е, че отношенията им са чисто служебни. “Когато спрях да говоря за себе си и започнах да слушам какво казва тя, любовта между нас се случи”, спомня си Кърк Дъглас. Ан му ражда още двама синове, но винаги се грижи и за Майкъл и брат му Джоел от първия брак на съпруга си.

Благодарение на нея финансовите дела на звездния им баща са сложени в ред. Честите му изневери с холивудски звезди намаляват и дори му спасява живота, след като не го пуска да пътува с частен самолет на приятел, който след час се разбива. “Като европейка разбрах, че е нереалистично да очаквам пълна вярност в брака”, е едно от паметните признания на Ан Дъглас, която освен като известен филантроп и публицист вероятно ще бъде запомнена вече и като една от най-известните майки бонус.

Оказва се, че нейният модел на поведение се следва и от втората съпруга на Майкъл Дъглас – актрисата Катрин Зита-Джоунс. Тя играе ключова роля, за да може той да възстанови отношенията си със своя най-голям син Камерън. Момчето е плод на любовта на актьора с 19-годишната Даяндра Лукър, дъщеря на австрийски дипломат. Когато я среща, Майкъл е на 32 г. и смята, че вече е готов за семеен живот. Бързо между тях обаче възникват противоречия и скандали, от които страда детето. Камерън започва да злоупотребява с алкохол и наркотици още в тийнейджърска възраст. През 2009 г. е арестуван и осъден на 7 години затвор. Спира да говори с баща си, след като научава, че е поръчал да го отвлекат. И макар това да е продиктувано от желание да го спаси от лоши приятели, синът прекъсва всякакви отношения с Майкъл Дъглас.

Tогава се намесва Катрин Зита-Джоунс, която прави всичко възможно двамата мъже да се сдобрят. Тя е само 9 г. по-голяма от бурния Камерън и изглежда, успява да разбере от какво е продиктувано разрушителното му поведение, а именно – предизвикателството да живее в сянката на известен баща и дядо, които имат малко време за него. И за разлика от други жени, които възприемат доведените си проблемни деца за заплаха за възпитанието на своите собствени, Катрин, изглежда, не смята така. Тя насърчава Майкъл и Кърк да посетят Камерън в затвора и дори ги придружава. Когато той излиза на свобода, го кани често на гости, за да общува по-активно със своите полубрат и сестра. Така Камерън отново се връща в клана Дъглас и даже започва да се снима в киното, което дълго време е обвинявал за голяма част от семейните си проблеми. Днес той е 42-годишен мъж с две собствени деца, който носи на гърдите си татуировка с лицата на своя баща и дядо. И не пропуска в публичните си изяви да отправи думи на обич към своята мащеха, също както и баща му го прави.

9-годишно момиче издейства празник на доведените родители

9-годишната американка Лизи Капуpи решава да сложи край на несправедливостта да няма празник и на доведените родители, след като съществуват международни дни на майката и на бащата. По този начин тя иска да благодари на своята мащеха Джойс за обичта и грижите, които полага за нея.

През 2000 г. малката Лизи пише на сенатор от щата Пенсилвания, където живее, с молба за помощ. Темата му се струва наистина актуална, тъй като установява, че доведените родители всъщност нямат особени права по отношение на заварените деца, а по-скоро по подразбиране трябва да осигуряват най-доброто за тях.

Сенаторът повдига въпроса и се решава да има празници на доведените родители, които да бъдат седмица след Деня на майката или Деня на бащата. Така децата ще имат достатъчно време за тържества с всички свои близки.

Инициативата на Лизи се приема за много полезна и започва да се прилага и в други страни. Разбира се, спечелва си и противници, които смятат, че приемането на различни празнични дни за биологични и доведени родители всъщност създава още по-голямо разделение в представите на децата за ролята на тези хора в техния живот. Според тях е далеч по-удачно на мащехата и пастрока да бъде дадена възможност да сключват споразумения за родителска отговорност за децата, които отглеждат, тъй като това ще намали значително напрежението и разминаванията, срещани често в смесените семейства.