ГЕРБ: Радев и Рашков не могат да простят на службите, че разбиха руската шпионска мрежа (Видео, обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9815568 www.24chasa.bg
Даниел Митов. Кадър БНТ

"След нощното интервю на служебния премиер разбрахме, че той бил научил от медиите, че били подслушвани политици. Той е министър-председател и е в състояние да научи какво е истината. Ние също искаме да знаем каква е истината. Атаката срещу службите очевидно е продиктувана от нещо друго. Ако е нарушен законът, тези които са го нарушили, трябва да понесат отговорност. Наскоро на службите им бе дадена най-висока оценка заради шпинския скандал с Русия. Очевидно президентът Радев и вътрешният министър Бойко Рашков не могат да простят на службите, че разбиха руската шпионска мрежа. Нашата оценка е, че атаките срещу службите са именно заради това".

Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов на извънреден брифинг в централата на партията.

"Служебното правителство съвсем очевидно се превръща в предизборен щаб на президента Радев и служи за неговото преизбиране", изрази убедеността си Митов.

"Призовававме всичко да бъде разсекретено и съдия да извади статистиката на разрешените разузнавателни средства и да стане ясно каква е истината. Не можем да приемем това говорене, без доказателства.

Защо искат оставката на шефа на ДАР, какво общо има той с подслушванията? Службите безогледно и систематично са атакувани", каза още Митов.

Той уточни, че е нормално да се сменят областни управители предизборно, но не и шефът на митниците, на ДНСК и редица други структури.

Според него това правителство може да се нарече "Шанс за Орешарски" 2 с кадри от неговия кабинет. "Хвърлят някаква лъжа, която повтарят многократно и убеждават хората, че има нещо нередно. Искаме да излезе истината наяве. Но да не стане така, че преди това ще отидем на избори и после ще излезе, че няма нищо, както е ставало", обяви още Митов.

Тома Биков коментира, че сме свидетели на активно мероприятие, организирано от двама милиционери.

"Преди всички избори Атанасов излиза и казва, че някой бил подслушван, а след като минат, всичко се забравя и нищо не се доказва. Убеден съм, че ще стане така. Служебното правителство сега е страна в кампанията по този начин, а не са само организатори. Шокирани се, че служебният премиер излиза и казва, че има подслушвания, защото така е чул по медиите", каза Биков.

Той също настоя за пълно разсекретяване на документите по случая, ако такива съществуват. "Да покажат документи, имена, да потърсят отговорност, ако има незаконни действия", категоричен бе той.

"До тук чуваме само твърдения на двама милиционери от 97-а година", обясни Биков и поясни, че това е активно мероприятие. Имало две цели - да изкарало от батака Бойко Рашков, а втората - да дискредитират службите. Рашков иска да ползва службите за политически цели, каза Биков.

Той разкри още, че Бойко Рашков дори няма достъп до класифицирана информация, въпреки, че е вътрешен министър, което било тревожно. Стефан Янев обаче имал информация и затова било учудващо, че не разкрива истината, а говори с източник "една жена ми каза на пазара".

"Румен Радев, Рашков и техният предизборен щаб искат да овладеят службите. Затова и шефовете на тези служби са си пуснали отпуска", каза още Биков.

"За нас е важно да стане ясна истината. Има закон и за да бъде подслушван някой, трябва да има разрешение от съда. Ако няма, значи е незаконно. Това трябва да стане ясно и ако има виновни, да си понесат отговорността. Ние нямаме достъп до тази информация и затова призоваваме служебният кабинет да разкрие пред цялото общество дали има, или няма подслушвани политици", каза Митов. Той уточни, че е възможно някой политик да е попаднал в разговор с лице, което се разследва за престъпления, но това също трябва да бъде разкрито.

"Задавам въпроси - някой звънял ли е в Дубай, в Белград? Така ли е попаднал в СРС? Ние не знаем, но явно Атанасов знае. Преди всички избори казва, че има подслушвани, а после не излиза истина. От 20 години живеем в "Гномгейт", още от 2005 г. Оказа се и за Констинброд, че няма нищо вярно. Като минете през всички скандали, ще видите, че не са довели до нищо. В момента на власт са те и имат достъп до цялата информация. Защо не разкрият истината? Как Атанасов се обажда на единия ден, на другия ден Рашков не е сигурен, но вечерта казва, че били подслушвани, а после се отказва, че било от МВР, а било в ДАНС... Кое е истина от всичко? Това е активно мероприятие. Сега Рашков си взаимодейства с Атанасов", допълни Биков.

Даниел Митов заяви, че служебното правителство следва всички политики на кабинета ГЕРБ и дори след като са опитали да променят здравните мерки, след това са се върнали към нези на кабинета "Борисов-3".

"Очевидно нашите политики са добри и затова ги следват. И понеже им свършиха политическите аргументи, започнаха с активни мероприятия. Снощи Янев цитира Чърчил. Но не разбирам смисъла на този цитат. Чърчил е бил във война и е водил нацията си във война. Защо Янев ни обещава кръв? Чия кръв, на политическите опоненти ли? Ако не, да си вземе обратно неподходящия цитат", заключи Митов.