Президентът Радев: Българските читалища разгръщат духовната сила на България

https://www.24chasa.bg/novini/article/9821221 www.24chasa.bg
СНИМКА: Прессекретариата на президента

Българските читалища отвориха вратите на българите към света. Днес те разгръщат духовната сила на България във всички български общности по света. Това заяви държавният глава Румен Радев на тържественото отбелязване на 110 години от основаването на Съюза на народните читалища, съобщиха от прессекретариата на президента.

Президентът подчерта, че читалищата са връзката между гражданите и държавата в малките населени места и тяхната значима роля не бива да бъде забравяна. „Вие и днес продължавате да пазите традициите, продължавате да ги развивате и обогатявате. Именно читалищата са онова средище, което обединява без значение на партийна принадлежност, етнос, пол и възраст“, отбеляза държавният глава в приветствието си пред гостите на церемонията.

Румен Радев посочи, че българското читалище е уникално явление и припомни, че дори и когато народът ни все още не е имал своя държава през вековете на робството, той успява да създаде най-важната духовна институция - читалището. По думите на държавния глава, именно от българското читалище излиза искрата, запалила стремежа към просвещение, съзнаване на нашите корени и път към нашето духовно бъдеще, към независима и свободна България.

Президентът пожела на представителите на Съюза на народните читалища здраве, енергия и възрожденски дух при изпълняването на тяхната емоционална и отговорна мисия.

На церемонията в зала „Концертна“ на Централния военен клуб държавният глава Румен Радев удостои председателя на Съюза на народните читалища д-р Николай Дойнов с плакет „Св. Св. Кирил и Методий“.