Проф. Велислав Минеков: Мога да поискам оставката на Емил Кошлуков

https://www.24chasa.bg/novini/article/9822894 www.24chasa.bg
Министърът на културата проф. Велислав Минеков (вляво) и неговите замове - проф. д-р Борислава Танева и доц. д-р Пламен Славов Доц. д-р Пламен Славов с ресор „Културно наследство” СНИМКА: СНИМКА: Министерството на културата

Причината била, че  БНТ прекъсна програмата си заради брифинг на ГЕРБ 

Тв шефът: Като получа въпросите му, ще отговоря мигновено

Служебният министър на културата ще прави отряд за охрана на културното наследство

"Ще реализирам една идея, по която работя от 11 години - в България да има специализиран полицейски отряд за охрана на културното наследство", каза на първата си пресконференция служебният министър на културата проф. Велислав Минеков.

Той съгласува това си намерение с Министерството на вътрешните работи и следва примера на Италия и Франция, с чиито служби ще се обмени опит. По данни на Европол от България се изнасят много предмети на изкуството - част от тях не са особено ценни, но има и уникати, цитира министърът европейските наблюдения.

Служебния министър се опасява, че могат да възникнат спорове с колекционерите на културни ценности, но иманярството ще бъде преследвано "безмилостно". Запитан за конфискуваната колекция на Васил Божков, Минеков е категоричен - дори не знае къде е и как се съхранява, но наистина това е съкровище. "Изнасянето й (след конфискуването - б.а.) беше чудовищно - уникати, увити във вестници, сложени в боклукчийски чували, в кашони", възмутен е той. Според него и Законът за нумизматиката се нуждае от сериозно редактиране, защото тази версия тласка нумизматите към сенчестия бизнес, принуждава ги да продават и да крият колекциите си.

Но първият въпрос, който му беше зададен, бе за отношенията на МК с Българската национална телевизия.

"Струва ми се, че се натрупват явления, които могат да ме предизвикат да поискам оставката на Емил Кошлуков (заради решението на БНТ да излъчи извънреден брифинг на ГЕРБ в събота (22 май), прекъсвайки редовната си програма). Тогава всяка партия би се възползвала от този пример и така ще се предават брифинги от сутрин до вечер", не скри опасенията си министъра.

Той обясни, че е пратил декларация до Кошлуков още в събота. По думите му обществените медии БНТ и БНР са част от националната сигурност и стриктно е описано кога може да бъде прекъсвано предаване - при земетресение, бомбардировка, война. "Този брифинг изглеждаше ли заплаха за националната сигурност", попита Минеков.

Изтъкна също, че вече е получил множество обаждания с питания защо редовната програма на Българската национална телевизия бива прекъсвана, за да се излъчва брифинг на политическа партия.

"Нека проследим последните явления и представителите на кои партии попадат в телевизионните сутрешни блокове. Наблюдавах как през последните дни по петима души от определени партии се явяват в един от най-гледаемите часови пояси - обикновено след 8 часа сутринта", коментира Минеков.

“Телевизията очаква да получи писмото от уважавания министър и генералният директор обещава моментално да отговори”, каза Емил Кошлуков по повод нещата, които министърът разказва от дни. Минеков обяви в предаването “Алтернативата” по ТВ1 преди ден, че ще поиска оставката му. Кошлуков обясни още, че по време на новинарски и публицистични предавания винаги се правят преки включвания отвсякъде, включително и с участието на министъра на културата.

Под ръководството на Минеков Министерството на културата ще работи по промени в Закона за културното наследство, защото в него има "лоши посоки и практики". "Разходете се дори из центъра на София - паметници се рушат, грабят, палят - това не е случайно", каза Минеков.
Приоритет му е и Законът за филмовата индустрия, но заради сблъсъка на интереси той не бърза да подпише правилника за приложението му.
МК ще организира конференция за свободата на словото, а проф. Минеков ще настоява за прозрачност по отношение на собствеността на медиите.

Що се отнася до Закона за закрила и развитие на културата, той е само пожелателен по негово мнение. Според професора и Законът за меценатството е "нищоправене", а намерението да се използват приходи от хазарта се е провалило. "Все едно да твърдите, че сте забогатял, ако преместите пет лева от левия в десния си джоб", даде нагледен пример той.

Неговите експерти ще работят и по Закона за авторските права, защото в момента той позволява големи фирми да богатеят, а авторите мизерстват.

Според него е необходимо да се изработи и регистър на независимите артисти, за да може реално да им се помага.

Културата е забравена и изоставена от бюджета, от 20 години тя се срива постепенно, са наблюденията на новия министър. В момента тя разчита само на 0,6% от бюджета (преди е бил 1,3%). Той е изненадан, че толкова много средства се вливат в някои музеи и галерии, чиито праг прекрачват едва 30-ина човека годишно. Ще се прави и проверка на т. нар. Лувър ("Квадрат 500"), където по думите на министъра има недовършена работа.

Минеков твърди, че разруха цари в театрите, в концертните зали, в операта, че в името на т. нар. "велика театрална реформа" с името на печалбата там се допуска кич.

"Дори да съм слънце, в този срок едва ли ще реализирам всичките тези идеи, но обещавам, че ще бъде ревизор на моя наследник и ще следя дали продължава добрите практики", заключи Минеков. Освен у нас той се ангажира и с подобряването на културните връзки в балканските държави, които от години "са нарушени от самозвани патриоти".

В края на пресконференцията Минеков се обърна към журналистите: "Да видяхте представители на БНТ? Може би са заети с друга пресконференция."