Асен Василев се уточни: За следващи избори е идеята щом не плащаш данъци, да не пускаш бюлетина

https://www.24chasa.bg/novini/article/9823538 www.24chasa.bg
Асен Василев

Прочистването на избирателните списъци, като от тях се махнат хората, които не плащат данъци в НАП и тези с невалидни лични документи, е идея, която да се обсъди евентуално за следващи избори.
Това уточнение направи пресцентърът на финансовия министър Асен Василев. На заседанието на служебния кабинет на 19 май той е предложил НАП и МВР да помогнат на ГРАО да се прочистят списъците за вота, както “24 часа” съобщи.
Министър Василев поставя въпросите за обсъждане, за да започне дебат по тяхното решаване в бъдеще, включително и чрез промени в изборното законодателство, без да се нарушава конституционното право на всеки българин на глас, коментираха във вторник от финансовото министерство. Те уточниха, че по никакъв начин предложението на министъра на финансите
не предвижда
орязване на правата
на българите
в чужбина
От стенограмата на заседанието на кабинета обаче става ясно, че служебният финансов министър е адресирал предложението си още за тези избори.
“Можем ли да впишем, че координира с финансите и МВР, тъй като има масиви данни, които биха помогнали списъците да бъдат по-точни?”, обръща се той към премиера Стефан Янев при обсъждането на постановлението на МС, с което се определя ролята на отделните ведомства по организацията на предсрочния вот на 11 юли. Това е видно от стенограмата. “По-точно е като запис и е по-добре”, съгласява се Янев. А след това Василев развива идеята си от избирателните списъци да бъдат извадени хората, които не плащат данъци в България, и тези с изтекли лични документи. Което според юристи е противоконституционно и ще лиши от право на глас българите в чужбина.
Финално все пак правителството не е приело идеята на Асен Василев, но премиерът е възложил на вицето си Бойко Рашков да направи работна група, която да обсъди предложенията.
“Решение от
Министерския съвет
не е вземано
Не знам дали това служебно правителство може да вземе таково решение. Това значи да се преработи Изборният кодекс, а за това трябва да има действащ парламент”, коментира идеята на колегата си външният министър Светлан Стоев пред журналисти във вторник.