Руските шпиони и (или) подслушванията опразниха шефския кабинет в ДАНС (Видео, обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9827706 www.24chasa.bg
Служебното правителство реши в сряда да предложи на президента Румен Радев да уволни шефа на ДАНС Димитър Георгиев. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Според служебния премиер Стефан Янев Димитър Георгиев уронил престижа на службата и изпълнявал политически поръчки

Бойко Рашков нямал допуск до секретна информация

Председателят на Държавна агенция “Национална сигурност” стана първият уволнен шеф на специална служба след встъпването във властта на служебното правителство. В сряда кабинетът одобри решение, с което предлага на президента Румен Радев да го освободи от поста и да назначи на негово място досегашния шеф на териториалната дирекция на ДАНС в Кюстендил Пламен Тончев.

Мотивите за смяната на Димитър Георгиев са, че е уронил престижа на службата и като председател на ДАНС е предприемал политически мотивирани действия, обясни решението служебният министър-председател Стефан Янев.

С разбитата руска шпионска мрежа от бивши военни обвърза уволнението си обаче самият Георгиев. Той свика брифинг в двора на ДАНС два часа след като правителството обяви своето решение.

В изявлението си премиерът Янев не уточни дали махат шефа на ДАНС заради взетия от него неплатен отпуск, който продължаваше до началото на септември, или заради твърденията на лидера на ДСБ Атанас Атанасов, че службата е участвала в подслушването на 32-ма политици от опозицията по време на предизборната кампания за вота на 4 април.

Дългите неплатени отпуски на Георгиев и шефа на разузнаването Атанас Атанасов бяха обявени преди две седмици от вицепремиера Бойко Рашков. Впоследствие от разпространена от правителствения пресцентър справка стана ясно, че двамата са поискали отпуск дни преди встъпването във властта на служебния кабинет. Още тогава Рашков се закани, че двамата ще бъдат сменени, защото саботирали специалните служби и държавата. Смяната им бе поискана и от президента Румен Радев, въпреки че Георгиев прекрати неплатения си отпуск.

В сряда премиерът Стефан

Янев не каза

дали рокадите

в службите ще

продължат

и със смяната на шефа на Държавна агенция “Разузнаване” Атанас Атанасов.

“Когато бъде взето решение, то ще бъде обявено”, отговори премиерът на журналистически въпрос.

“Критерият дали ще бъдат оставени на служба конкретни хора е почтеност и професионализъм”, заяви премиерът. Той успокои, че смени може да има само на ръководни длъжности, но не и на обикновени работещи както в службите, така и в администрацията. Не става дума за чистка, пуч или други такива модерни думи, заяви Янев. Прекратих отпуската си на петия ден, след като разбрах от медиите, че правителството ме издирва, обясни от своя страна Димитър Георгиев. Неплатеният отпуск е бил по лични причини и съвсем законен, твърди той.

Георгиев обвърза отстраняването си от поста с разбитата руска шпионска мрежа в министерството на отбраната.

“Работил съм със сегашния премиер и при предишния служебен кабинет на президента Радев.

Единствената разлика оттогава е, че допуснахме “грешки”. Като това, че в последната година разкрихме мрежи на чужди разузнавания и по-специално последната шпионска мрежа, свързана с Русия”, заяви Георгиев в своето изявление.

Първите данни,

които премиерът

поискал от ДАНС,

са свързани

именно с

последния

шпионски

скандал,

разкри досегашният шеф на контраразузнаването. Той обаче не обвини Янев за връзки с мрежата от военни, шпионирали за Русия.

И на няколко пъти обясни, че не обвинява никого, но съпоставя събитията. Георгиев отказа повече подробности, защото има забрана от прокуратурата да се говори, докато тече досъдебното производство.

Уволненият шеф на ДАНС обаче обвърза махането си с това, че вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков няма допуск до класифицирана информация. Той му бил отнет преди 2 години за срок от 3 години, а в същото време през ДАНС минават тайни на съюзнически държави, разясни Георгиев.

“Не ме

интересува какво

говори този човек

Това, което казва, няма никакво значение за функцията, която изпълнявам в момента”, бе коментарът на Рашков, даден пред “Дневник”.

ДАНС не е подслушвала политици, заяви още Димитър Георгиев, но отказа да отговори дали такива фигури не са попаднали в СРС-та заради разработки срещу други хора. Той е дал доклад от вътрешна проверка за подслушването на премиера Янев. Опитал и да разговаря с него във вторник и сряда, но безуспешно. Георгиев недоумявал с какво е уронил престижа на ДАНС, след като агенцията е награждавана от партньорски служби и е допусната в контраразузнавателния Шенген. Благодаря на всички колеги, защото дълги години работихме заедно професионално. Чакам си указа и ще си тръгна с високо вдигната глава, заяви Георгиев.

Работил съм с пет различни правителства и докато нямаше разкрития по шпионски мрежи, нямаше проблем, отговори той на обвиненията, че е изпълнявал политически поръчки.

Новият Пламен Тончев разби бандата на Данчо Пръча и арестува Ценко Чоков

Кариерата му започва в МВР, след това бе шеф на контраразузнаването във Враца

Новият председател на ДАНС - Пламен Тончев, е бил директор на агенцията във Враца, а от 1 г. оглавява тази в Кюстендил. Преди това е дългогодишен началник на регионалното звено БОП във Враца, където е известен с безупречната си репутация и успешните операции, които е ръководил.

Кариерата на Тончев започва в МВР. Най-дълго е служил в звеното за борба с организираната престъпност. Тончев успешно лови банди сводници, разкрива канали за трафик на антики, разбива наркодепа и организирани банди за дрога. През 2006 г. е награден от тогавашния главен секретар на МВР Илия Илиев, а през 2008 г. министър Михаил Миков го отличава с оръжие за операцията срещу бандата на Йордан Тонов-Данчо Пръча, която години наред тормозеше Северозападна България. Тя е част от структурата на Митьо Очите, която действа по Южното Черноморие. Двете престъпни структури бяха разбити през 2007 и 2008 г. и са едни от малкото, чиито лидери влязоха в затвора за дълго. Заради успехите си като антимафиот Пламен Тончев става директор на ДАНС във Враца още от основаването на агенцията. Ръководи я 11 г. През това време Тончев и подчинените му участват в стотици операции на територията на областта и в Северозапада, както и в цялата страна. Публична стана акцията по извеждането на 110 тона серовъглерод от площадката на завода “Химко”, разбиването на корупционна схема в местното ДАИ и акцията в Галиче през 2016 г. заедно със Специализираната прокуратура и ГДБОП, когато беше арестуван бившият кмет Ценко Чоков. В дирекцията са приключили успешно и разработки по злоупотреби с европейско финансиране.

През април 2020 г. изненадващо Пламен Тончев е командирован като шеф в териториалната дирекция на ДАНС в Кюстендил. На неговото място е назначена Димитрина Тараланска.

Борисов: Новата комунистическа диктатура носи само хаос

Готов е да се обзаложи с всеки, че след рокадите руски шпионин у нас няма да бъде заловен

Новата диктатура по комунистически тертип не може да донесе нищо друго освен хаос и ченгеджийство. Маските падат и започва да става ясно кой стои зад този кабинет и какви са му целите.

Това заяви на среща с младежи на ГЕРБ лидерът на партията и бивш премиер Бойко Борисов, който за пръв път от седмици се включи на живо във фейсбук, както правеше ежедневно, докато бе във властта.

Според него 45-ото НС умишлено не е излъчило правителство, за да може “мнозинството със 165 мандата” да си разчисти пътя към властта. “Оставиха на временните министри и премиер да свършат мръсната работа и да им отворят задния вход към властта. И успяха”, каза още той.

Разкритата шпионска мрежа от Русия е причината за уволнените шефове на службите, смята Борисов и добави, че е готов да се обзаложи с всеки, че след рокадите руски шпионин у нас няма да бъде заловен.

Не овладяване, а освобождаване на държавата от незаконосъобразни практики се случва чрез уволненията в последните седмици. Така служебният премиер Стефан Янев отговори на думите на Борисов.

“Изстъргването започна, за да си назначат хората в митниците, НАП, ДАТО, ДНСК, горите. Това няма нищо общо с целта на едно служебно правителство - да проведе честни и свободни избори. В момента имаме едно състезание от един кандидат-президент с неговия щаб стои по министерства. Няма парламент, няма друга институция. Не знам в света дали има такъв аналог. За едни избори кандидатът за президент да е едноличен господар в страната”, каза още Борисов.

Той определи уволненията и като реваншизъм и загатна, че децата на опонентите на ГЕРБ са работели в държавните служби, докато е бил на власт. Попита защо са махнати шефовете на митниците, след като те нямат връзка с честното провеждане на предсрочните избори, както областните управители и шефовете на полицията.

“Приемаме, че дори ДАНС има отношение по изборите и са го сменили, но какво отношение имат митниците. Събират пари явно, защото върнаха шефа на Орешарски на митниците. Каква му е ролята по изборите? Какво налага”, попита той.

Скандала с подслушванията на политици сравни с Костинбродската афера: “Още чакам да видя микробусите от Костинброд с двойни дъна, където ГЕРБ сме извозвали бюлетини от печатницата на червения депутат Петър Кънев или някоя друга. Още чакам да ги видя. Не съм ги видял. Надали някой ще ги види. Защото ги няма”.

Борисов посочи и че сред младежите на ГЕРБ ще бъде излъчен след 2 г. бъдещият кандидат за кмет на столицата.

 Още двама полицаи станаха областни

Още двама бивши полицаи станаха областни управители с решение на Министерския съвет от сряда. Васил Карпанчев и Марио Смърков ще застанат начело на областите Добрич и Варна.

Точно седмица по-рано от длъжностите си бяха освободени 24-ма областни управители. 12 от новоназначените от кабинета се оказаха бивши военни и служители на МВР. Областните на София-град, Варна, Добрич и Силистра бяха освободени, но постовете им поеха досегашните зам.-управители.

Карпанчев, който ще поеме област Добрич, е представен от кабинета като човек, който “дълги години е работил в системата на МВР и ДАНС, като включително е заемал длъжността директор на ТД “Национална сигурност” – Добрич, при ДАНС от 2010 до 2014 г.”

Новият областен на Варна Марио Смърков също бил дългогодишен служител на МВР, като от 2015 г. до 2017 г. е бил и в ГД БОП. Той е юрист по образование и в последните години работел в частния сектор, става ясно от решението.

Начело на област Силистра ще е Ели Тодорова - юрист, бивш шеф на адвокатската колегия в града и общински съветник. Митко Михайлов ще е начело на София-град. Той е с дългогодишен административен опит, икономист и юрист по образование.

Съдът за задържането на Илия Милушев: Държавната репресия не трябва да се толерира

Полицейското задържане за 24 часа на президентския съветник Илия Милушев е обявено за незаконно с окончателно решение на Административния съд в София от вторник.

На 9 юли м.г. Милушев беше отведен с белезници в Трето районно след акцията на прокуратурата в президентството, а на следващия ден го пуснаха с гаранция от 20 хил. лв. Той е обвинен за разгласяване на държавна тайна. Убедил служителка на Държавна агенция Разузнаване” да изнесе документи със секретна информация от службата. Точно заради тях прокуратурата влезе в кабинета му на “Дондуков” 2 и това стана повод за протестите от лятото.

Според съда, отменил заповедта за задържане, то е било напълно излишно, става ясно от решението. Още преди 9 юли Милушев е давал показания няколко пъти като свидетел по разследването за разгласяване на държавна тайна.

“Не се установяват обстоятелства, които да са налагали задържане на лицето, вместо призоваването му с цел привличането като обвиняем и разпита му в това качество. Със задържането на жалбоподателя са засегнати правата и законните му интереси. Самоцелното прилагане на държавната репресия не трябва да се толерира”, пише в съдебния акт. От него става ясно, че Милушев е съдействал на прокурорите по време на претърсването в кабинета му. Освен това полицаят, издал заповед за задържането за 24 часа, не е бил запознат със следственото дело за изнасяне на държавни тайни. Подписал се по разпореждане на наблюдаващия прокурор.

Полицейското задържане за денонощие има за цел да предотврати извършването на престъпление или да попречи на заподозрения да се укрие. Трябва и задължително да се посочи основанието, което в случая не е направено.

Заповедите си за задържане за 24 часа обжалваха в съда и вече спечелиха и Пламен Узунов, и Пламен Бобоков, които лежаха в районните заради разследването за търговия с влияние.

След задържането на Милушев пък ДАНС му отне допуска до класифицирана информация, но той си го върна, като заведе дело и го спечели окончателно във ВАС. Разследването срещу него във военната прокуратура продължава.