Министър Петков ограничава кредитите на ББР до 5 млн. лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/9829224 www.24chasa.bg
Кирил Петков СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Ограничавам ББР да не може да дава повече от 5 млн. лв. кредит на когото и да било. По този начин си гарантираме, че независимо кой е в моята роля, тази банка няма да си смени насочеността.

Това обяви служебният икономически министър Кирил Петков на брифинг след среща с надзорния съвет на Българската банка за развитие. Тя беше насрочена по повод раздадените 1 млрд. кредити на 8 компании. На срещата обаче се яви само един от тримата членове на надзора - Стамен Янев. Останалите двама - Митко Симеонов и Велина Бурска, не дойдоха, а междувременно Петков обяви, че ги уволнява от надзора. Промените обаче трябва да се одобрят от БНБ.

Утре ще има и изслушване на въпросните осем фирми, за да кажат как се развива бизнес планът им и как ще се гарантира връщането на парите.

"Одитният комитет от вчера вече е в банката, което е важна стъпка, защото нашата комисия досега нямаше достъп до кредитите и документите", каза още Петков. В него влизат трима човека с богат опит и "абсолютно независими". Идеята на Петков е двама от тях да влязат в надзорния съвет, ако се получи одобрението на БНБ, за да могат да се запознаят с дейността на банката отсега. Това са Васил Щонов и Валентин Михов.

Васил Щонов е бил е служебен министър на икономиката, завършил бизнес училището "Уортън" в Пенсилвания, MIT и работил в "Макинзи" и една от големите инвестиционни банки в Щатите.

Валентин Михов е бил няколко пъти на високо ръководно място в различни банки в България, Австрия и Русия. Брат му е един от най-добрите икономисти извън България.

Според Петков в момента кредитите, гарантирани от ББР, се нуждаят от индивидуално одобрение и те не дават голяма ликвидност на търговските банки. Щом се назначи новия надзорен съвет, ще има пълна промяна на тези условия.