Президентът Радев ще се срещне с италианския си колега Серджо Матарела

https://www.24chasa.bg/novini/article/9832441 www.24chasa.bg
Фасадата на двореца СНИМКИ Виолина Христова

В последния ден от официалната си визита в Рим президентът Румен Радев ще се срещне с италианския си колега Серджо Матарела. От 2015 г. той е 12-ият президент в историята на Италианската република.

Матарела ще приеме госта си в двореца „Куиринале”, където сега е седалището на италианското президентство. Навремето в него са живели 30 папи, 4 крале, 11 президенти. Това е и последният италиански дом на Савоите. Със своите 110 500 кв.м.площ „Куиринале” е 20 пъти по-голям от Белия дом и е на шесто място в света сред всички дворци. Има 1200 салона. Всяка година за поддръжката му отиват поне 230 млн евро държавни пари.

2,3 Част от салоните на президентския дворец в Рим
2,3 Част от салоните на президентския дворец в Рим

80-годишният Серджо Матарела каза неотдавна, че ще се оттегли от поста след изтичането на мандата си. Роденият в Палермо Матарела е бил в миналото политик от Християндемократическата партия, а след това от Народната партия. Той е бивш адвокат, министър на отбраната, съдия от Конституционния съд. Един от братята на Матарела – Пиерсанти, през 1980 г. беше убит от сицилианската мафия Коза ностра, докато беше председател на област Сицилия.

Президентът Радев ще се срещне с италианския си колега Серджо Матарела