Нито една компания не се яви при Кирил Петков да обясни за кредитите от ББР

https://www.24chasa.bg/novini/article/9833058 www.24chasa.bg
Кирил Петков СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Нито една от 8-е големи компании, получили кредити от Българската банка за развитие в размер на общо близо 1 млрд. лв., не се яви на срещата при служебния икономически министър Кирил Петков. Той ги беше поканил да обяснят за какво използват средствата и обслужват ли кредитите навреме. 

"Получихме отговори от 6 от 8-е големи кредитополучатели на ББР, като единствените две, които не отговориха, са "Благоевград-БТ" и "Транспект" АД. От всички други получихме писмен отговор - някои се извиняват, че не могат да дойдат, други обясняват какво е целевото използване на кредитите и всичките шест казват, че си плащат заемите и нямат забавяне. Щастлив съм, че, въпреки че имам големи критики към начина, по който банката е давала кредити на големи компании, поне на базата на тези писма кредитите се обслужват без никакви проблеми", каза Петков пред медии. 

Една от поканените компании е БМФ, които изпратиха и до медиите своето писмо, в което обясняват мотивите за отсъствието си от срещата и начина, по който използват получените средства. "БМФ са написали най-изчерпателното писмо, за което им благодаря, защото са влезнали в детайли, с които са обяснили в каква посока са използвали ресурсите – за експортен потенциал", заяви и икономическият министър. 

Той допълни, че няма да се откаже да търси контакт с останалите две компании, които не са изпратили отговор.