Асен Василев: Големи длъжници са поискали да си платят отписани дългове

https://www.24chasa.bg/novini/article/9833147 www.24chasa.bg
АСЕН ВАСИЛЕВ СНИМКА: Дeсислава Кулeлиeва

Предлагаме програма за почивка на ученици и учители в наши хотели, бюджетът така ще помогне на туризма

Големи длъжници от списъка с отписаните дългове са се свързали с НАП и са изразили готовност да започнат да погасяват задълженията си. Това съобщи пред журналисти служебният финансов министър Асен Василев.

Той обясни, че в момента приходната агенция се преориентира от проверките на дребни длъжници към компании с големи дългове. „Досега приоритет на проверки са били фризьорските салони. Колко според вас може да се събере от тях“, попита министър Василев. Продължават и проверките за големи касови наличности.

Той обяви още, че в момента се проучва възможността стари ревизионни актове на“Лукойл“ да станат публични. „Пречка е данъчната тайна, ако успеем да достигнем до възможност да се огласи съществена информация, това ще бъде направено“, заяви министърът.

Той, заедно с колегите си- министърът на образованието Николай Денков и на туризма Стела Балтова обявиха пакет от мерки за подпомагане на туристическия бизнес. „За щастие затворени бизнеси вече няма, трябва да минем към режим за подпомагане на бизнеса да заработи нормално и ритмично и да премине през трудностите на кризата“, обеща Василев.

Първата от новите мерки е повишаване на заетостта в туризма това лято. Тя предвижда 30 000 ученици, учители и медици да почиват една седмица в наши хотели, както и да посетят по определен ред туристическите места, хотелите, през туроператорите. Бюджетът поема разходите за това. Министър Стела Балтова обясни, че бизнесът ще подготви специални пакети за това, които ще осигурят извозването и застраховането, както и престоя на децата. Готвят се и културни и развлекателни програми за тези почивки.

Министър Денков представи и още една програма, която е била започната преди служебния кабинет, но вече е на финален етап – за профилактика и рехабилитация на учители. Те ще могат да се възползват от безплатни профилактични прегледи и възстановяване след тежката пандемична година. Министърът уточни, че бюджетът за това е определен на 400 000 лв.

Балтова уточни още, че се работи усилено по облекчаване на режима за влизане на туристи от други държави по облекчен режим, но при спазване на правилата за безопасност, която ще насърчи и активизира туристическия поток. Тя добави, че ще продължи дотирането на седалките. Въпросът с помощта за екскурзоводите също бил вече решен- те ще получават 50% от помощта си авансово, парите вече са налични.

Тя припомни, че МС е дал срок на концесионери и наематели да уведомят с колко ще намалят цените на чадъри и шезлонги това лято.
Министър Василев пък добави, че се работи по възможността държавата да поеме разходите по тестовете за КОВИД на чуждите туристи, за да бъдат привлечени у нас. Състоянието на бюджета е тревожно, той е дебалансиран, заяви още министър Василев. Причината е, че още към март са били дръпнати всички възможни буфери и резерви от него, вместо да бъде актуализиран. Това, което служебното правителство е направило е да преструктурира главно капиталови разходи и такива за персонал, където има незаети бройки по министерствата, за да не пострада възнаграждението на реално заети хора. Не смятам, че е редно да бъркаме в буфера за Ковид, тъй като има още време до края на годината, подчерта той.

С тези разходи в голямата си част са платени ковид мерките и тези за бизнеса, както и парите за пенсионерите за април и май. Вместо да се актуализира бюджета, когато март става ясно, че трябва да се продължат мерките, това не се случва, а започват да се дърпат всички възможни пера и буфери, вкл. и от пера, които не са предвидени за тази цел. „Имало е разходи за църкви, за Фонд на фондовете, за БНТ – по около 20-22 млн. лв., което едва или са спешни разходи“, каза Василев. От резерви и преструктуриране са осигурени пари за добавките за пенсионерите по 50 лв. за следващия месец, търсят ще възможности до края на мандата ни, подчерта Василев.

Помолен да коментира казуса с ББР, кой заяви, че в този си вид банката не изпълнява целите си и е една язва за обществото ни.