Боршош към МОН: Не крийте парите за децата

https://www.24chasa.bg/novini/article/9834200 www.24chasa.bg
МИРОСЛАВ БОРШОШ

Не виждам причина да политизирате казуса. Категоричен съм, че трябва да положим съвместни усилия, така че компенсациите за децата без места в детските градини да стигнат до родителите още тази година. Това заявява в писмо до служебния министър на образованието проф. Николай Денков, изпратено от зам.-кмета по образование и култура на София Мирослав Боршош.  

"В момента от моите и Вашите усилия зависи да се обединим около решение, което подкрепя родителите в тази ситуация. Предлагам Ви, вместо да обсъждате кой какво не е направил, да си свършим заедно работата от позициите, на които и Вие, и аз сме съвсем отскоро.
Средствата са налични. Категорично не е вярно, че бюджетът за тях трябва да се актуализира, заради което, по Ваши думи, е необходимо действащо Народно събрание. Знаете, че въпросните средства са гласувани и заложени в бюджета за тази година. В този смисъл актуализация не е необходима. Промяната на наредбата, която да улесни достъпа на родителите до компенсации, е единственото необходимо и възможно действие от Ваша страна", пише Боршош.

И добавя, че "вярвам, че целта Ви като служебен министър не е да възпрепятствате достъпа на родителите до тези средства, нито да ги криете".

Причина за писмото на Боршош е позицията, която МОН изпрати в четвъртък до медиите. Според нея Столичната община абдикира от свое основно задължение - да осигури места в общинските детски градини, и очаква други институции спешно да решат проблема, с който тя не се е справила в продължение на години". Повод за становището на служебния просветен министър проф. Денков стана предложение на Боршош за промяна на механизма, по който се отпускат компенсации на родители, чиито деца са останали извън детските градини. Боршош настоя условията да се облекчат, за да може от средствата да се възползват повече родители.