30 000 ученици на почивка с пари от държавата (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9834811 www.24chasa.bg
Министрите Николай Денков, Асен Василев и Стела Балтова обявиха новата инициатива.

Всяко училище може да включи в програмата до 70 деца по преценка на педагогическия персонал

Тридесет хиляди ученици от I до XI клас ще летуват една седмица в български курорти на пълна държавна издръжка. Това предвижда националната програма “Отново заедно”, която е разработена от Министерството на образованието и науката (МОН) и ще се реализира съвместно с министерствата на финансите и на туризма. Tова обяви министърът на образованието и науката Николай Денков на съвместна пресконференция с колегите си от финансите и туризма Асен Василев и Стела Балтова.

Според последните данни на НСИ за учебната година 2020/2021 в училищата ни има 565 023 ученици, т.е. на държавна издръжка ще могат да почиват около 5,3% от учениците.

Програмата ще бъде финансирана с 15 млн. лева. 500 лева е пакетът за всеки участник – дете и придружаващ учител. Летният отдих ще бъде в малки групи при спазване на всички противоепидемични мерки. Пътуванията ще се осъществят след края на учебната година, която приключва официално на 23 юни за I до III клас и на 30 юни за ІV до ХІ клас. Малко по-късно свършват занятията за X и XI клас в паралелките с професионална подготовка и с дуална система на обучение.

Държавата ще покрие разходите за транспорт, настаняване, храна, социална програма и застраховки както на децата, така и на придружаващите ги учители. “Държа да подчертая, че хотелите и базата за настаняване ще е разположена навсякъде в страната, като няма изискване да е само по Черноморието или в планински райони, или във вътрешността на страната”, каза министър Балтова.

В този туристически пакет ще се включи и богата програма, за да има принос за хотелите и музеите, каза още Балтова. Става дума за занимания по танци, посещения на експозиции, музеи. Според министърката това ще има “стратегически ефект върху развитието и възпитанието на нашите деца”. Не само туроператорите и хотелиерите ще имат полза от програмата, приоритет на Министерството на туризма и на служебния кабинет е да се създадат условия бизнесът да бъде стимулиран да работи, посочи Балтова.

За участие в “Отново заедно” ще могат да кандидатстват всички 2258 държавни и общински училища. Всяко от тях ще има възможност да включи до 70 деца, подбрани по преценка на педагогическия персонал и със съгласието на родителите. Заявките ще бъдат удовлетворявани по реда на постъпването им до изчерпване на лимита на програмата.

МОН ще започне да приема кандидатури веднага след като програмата “Отново заедно” бъде приета от кабинета. Очаква се това да стане най-късно в началото на юли т.г. Още преди това училищата ще получат указания, които ще им помогнат да се подготвят навреме. Програмата се финансира със средства от централния бюджет, предвидени за подкрепа на туристическия бранш.

С нея се постигат едновременно две важни цели: улеснява се социализацията на учениците след продължителната изолация по време на дистанционното обучение и се подкрепя туристическият бизнес – туроператори и хотели. Според министъра на финансите на база на данните, с които разполага, в ресторантьорството една немалка част от бизнесите вече имат обороти, по-високи от 2019 година, като са засегнати най-вече онези, които разчитат основно на външни туристи.

Подобен комплексен ефект се очаква и от реализацията на Националната програма “Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти”, която ще бъде приета от Министерския съвет до две седмици. Тя ще разполага с бюджет от 400 000 лв. и е разработена от МОН заедно със социалните партньори в сферата на средното образование. Една от целите на тази програма е да се възстанови здравето на учителите, които преживяха много тежка година в условията на пандемия. Едновременно с това ще бъдат подпомогнати базите на “Профилактика, рехабилитация и отдих” ЕАД към Националния осигурителен институт, ще се създаде също заетост на лекари и рехабилитатори.

Туроператорският бизнес приветства инициативата, тъй като все още има много фирми в бранша, които имат затруднения с връщането на средствата на клиентите, чиито почивки не можаха да се осъществят миналата година заради пандемията.

“Идеята е изключително добра, но въпросът е как ще се разпределят средствата. Според мен трябва да се направи обществена поръчка за туроператорски фирми, които да доставят пакетите, а това включва транспорт, хотел и хранене, екскурзоводи и аниматори”, каза пред “24 часа” Любомир Николов - член на управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори, туристически агенции и собственик на голяма туроператорска фирма.

Според него сумата от 500 лв. в момента е напълно достатъчна за едноседмична почивка на едно дете, включително и в 4-звезден хотел, със закуска, обяд и вечеря и аниматорска програма. “Такова нещо излиза в момента към 450-500 лв., те няма да ползват глезотии като спа центрове или нещо друго подобно”, каза той. Освен това подчерта, че има достатъчно добре обучени аниматори и екскурзоводи у нас, включително и такива, които са специализирани да работят с деца в неравностойно положение.