Едуард Папазян: Написах дипломна работа върху материал от "24 часа" още преди да отида в редакцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/9836605 www.24chasa.bg

По повод 30-годишнината на "24 часа" започнахме видео рубриката "Оживление в "24 часа" в която добре известните ви имена заказват интересни истории, свързани с вестника.

Моята история с “24 часа” започна горе-долу около първия му брой.

Тогава имах един, как да кажа, кореспондент. Пишехме си, той живееше във Франция и събираше първи страници на ежедневници. Беше много бурно време за вестникопечатането и затова му изпращах непрекъснато.

Изпратих му даже първата страница на нулевия брой, макар че не беше за продан, но се намираше. А след това му изпратих и първия брой.

Освен това дипломната ми работа в специалност “Българска филология” в Софийския университет беше написана върху материал от “24 часа”. Тя беше за чуждиците в българския книжовен език.

Там изведох тезата, че “24 часа” е започнал депейоризация на турцизмите. Тоест те започнаха да се използват не за принизяване на езика, или да покажеш колко някой е прост, а защото думата е по-използвана.

Е, и по-кратка, който за заглавията има важно значение.

Спомням си, че когато завършвах и пишех дипломната си работа, се посъветвах с някои колеги дали да не отида в редакцията на “24 часа”, за да поговоря с някого. И ми казаха: “Абе те са едни надувки там, изобщо не се пробвай.”

Така се случи обаче, че след около три години видях една обява, че търсят спортни репортери, дойдох и вече 28 години съм тук.

Цялата история - виж във видеото:

  • За повече коли трябва добра инфраструктура

    За повече коли трябва добра инфраструктура

    България е в дъното на класацията на страните в Европа по брой автомобили на глава от населението. У нас са 407 на 1000 души. За сравнение, в Италия има 663 автомобила на 1000 души. Отделен въпрос е, че българският автомобилен парк е най-остарелият в Европа - караме вехти и потрошени коли. Докато светът върви към автомобили
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо