Трети експеримент на ЦИК: Една машина не може да обслужи 400 избиратели

https://www.24chasa.bg/novini/article/9841282 www.24chasa.bg
КРАСИМИР ЦИПОВ СНИМКА: Николай Литов

Ще се упражняваме на приложение за телефон как се гласува на машина

От 10 до 13 часа днес в Сливница се проведе трети експеримент на Централната избирателна комисия за машинния вот.

За 3 часа гласуваха 110 човека, което прави около 35-36 средно на час. Експериментът показва, че при младите хора във връзрастова граница 18-29 години са отнема по 1 минута до 1 минута и 20 секунди. При възрастните времето за гласуване на устройство е около 3 минути. Това обясни пред "24 часа" членът на ЦИК Красимир Ципов след края на експеримента.

Според тези данни средно за изборния ден в една секция биха гласували по 390 избиратели. Така се създава проблем за големите секции, в които са гласували над 400 души, уточнява Ципов. За момента за такива секции се предвижда да има второ устройство, но все още не е ясен точният брой машини, от които ще имаме нужда за 11 юли.

"Сиела" ни казва, че повече от 1500 не могат да доставят, но не съм убеден, че те ще са достатъчни. Имаме около 300 секции, в които са гласували около и над 500 избиратели", обясни Красимир Ципов.

Клип и приложение за телефон и таблет, на което да може да се упражнява гласуването, обмислят да направи ЦИК, за да информира избирателите в следващия месец как се гласува на машина.

Закъсняхме в ЦИК с провеждането на такива експерименти, а все още закъсняваме и с предложението с процедурата за доставка на допълнително количество машини. Там отиваме към процедура за договаряне без обявление, т.нар. пряко договаряне със "Сиела". Вместо това можеше още първите дни да пуснем ускорена процедура, която можеше да приключи най-много до месец, каза Ципов.

Все още стои въпросът и как ще се доставят машините в страната и чужбина. Дипломатическо карго или обществена поръчка с голяма спедиторска фирма, която да ги достави по цял свят, това са двата варианта, които са обсъждани с външното ни министерство. Определено по-евтиният вариант ще е с дипломатическата поща, категоричен е Ципов.