Зам.-шефът на ДАНС Недялко Недялков: От колеги научих, че съм уволнен

https://www.24chasa.bg/novini/article/9841425 www.24chasa.bg
Недялко Недялков започва работата си в службите като разузнавач

Вътрешната проверка в агенцията показа, че твърденията в медиите за подслушвани политици, не са верни, каза в интервю за "24 часа" доскорошният зам.- председател на службата

И още акценти:

Председателят ми каза, че още при предишното служебно правителство на президента са искали да ме освободят, вероятно защото се справям добре с работата. 

Само за тази година съм награждаван два пъти

- Г-н Недялков, вярно ли е, че вече не сте на работа в ДАНС?

- Научих от колеги. В петък пуснах отпуск, тъй като ми се наложи да пътувам до провинцията по лична работа. Днес колегите ме уведомиха, че е получено решение на Министерския съвет с дата от петък, с което съм уволнен.

- Защо ви уволняват?

- Не зная нищо повече, все още съм в провинцията. Никой не ме е викал, никой не ми е казвал, нито е воден телефонен разговор с мен. Нищо.

- Вие не попитахте ли защо ви уволняват?

- Поинтересувах се от колегите, през които е минал документът. Уволняват ме за системно несправяне с работата, системно нарушение, неизпълнение на служебните задължения, уронване на престижа на службата. Нещо подобно. Цитирам по памет.

- От колко години сте в ДАНС?

- Вече почти осем години и само през тази съм награждаван два пъти за заслуги и постигнати разултати. Не зная как за два дни се разбра, че системно не изпълнявам задълженията си, без да е извършена проверка.

- Вие очаквахте ли го?

- Честно казано последния път, когато говорих с председателя той каза, че още по времето на предишния служебен кабинет на президента е имало натиск да бъда освободен. Така че в тази ситуация може би е логично.

- Кой председател имате предвид?

- Бившият.

- Защо са искали още тогава да ви освободят от ДАНС?

- Нямам идея. Може би си върша добре работата.

- За какво отговаряте в ДАНС?

- Класифицираната информация, икономическа и финансова сигурност, стратегичски обекти.

- Подслушва ли е ДАНС политици? Унищожавахте ли СРС-та?

- Не искам да коментирам твърдения по медиите. Това, което е направено беше, че когато излязоха тези твърдения с моя заповед, защото в онзи момент замествах председателя, разпоредих вътрешна проверка. Тя завърши. За резултатите са уведомени министър-председателят и президентът.

Вътрешната проверка показа, че не се потвърждава информацията, изнесена в медиите.

В момента тече проверка от Бюрото за контрол на СРС като основен компетентен орган. Очаквам, когато тя завърши, те да обявят резултатите.

- Въпреки че едва преди малко сте научили, че вече не сте в ДАНС, имате ли идея с какво ще се занимавате занапред?

- Честно казано като при всяка шокираща негативна новина, ми трябва малко време да помисля какво, как, накъде. Все пак трябва да си намеря поле за изява.

- Ще търсите ли правата си в съда?

- Всичко, което е допустимо по закон, ще го направя. Все пак очаквам като отида утре, за да си взема документите, да науча повече, защото аз само съм уведомен от колеги.