Дания помагала на САЩ да шпионират Меркел и куп политици в Европа (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9842306 www.24chasa.bg
Ангела Меркел е била обект на подслушването. СНИМКА: РОЙТЕРС

Американските служби използвали неин подводен комуникационен кабел, за да проникнат в телефоните и съобщенията им

Тайните служби на Дания са помагали на САЩ да шпионират редица европейски политици, сред които и германската канцлерка Ангела Меркел, между 2012 и 2014 г., съобщават местни медии, цитирани от Би Би Си.

За получаването на необходимата информация американската Агенция за национална сигурност (АНС) си

сътрудничила

с датската

Разузнавателна

служба на

отбраната,

показва разследване на Датската обществена компания за радио и телевизия (DR). Сведения били събирани и за други високопоставени официални лица от Германия, Франция, Швеция и Норвегия, се посочва в разследването.

Подобни разкрития се появиха и през 2013 г. Тогава данни, които изтекоха в публичното пространство благодарение на бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, показваха, че американското разузнаване е подслушвало телефона на Меркел. По онова време Белият дом не отрече директно, но обяви, че не са слагани бръмбари на телефона на канцлерката, нито пък това би се случило в бъдеще. Германия е близък съюзник на САЩ в НАТО.

Според новото разследване американската Национална служба за сигурност е получила достъп до телефонните разговори, текстовите съобщения, чатовете и търсенията в интернет на редица известни личности в Европа, прониквайки в подводни датски телекомуникационни кабели в сътрудничество с датското разузнаване.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер и говорителка на Меркел обявиха, че Берлин не е бил наясно с намесата на датчаните до излизането на разследването на DR.

Участниците в операцията с кодово име “Дънхамър”

използвали

разработената от

АНС програма

XKeyscore,

за да отсяват

същественото

в потока

от постъпваща информация, показват медийните разкрития.

Те се базират на вътрешен доклад на датското военно разузнаване от 2015 г., работата по който започнала след разкритията на Сноудън.

Освен това журналистите успели да интервюират 9 източници, всеки от които посочил, че е имал достъп както до разследването, така и до класифицирана информация, притежавана от датските служби.

Освен Меркел

цел на

подслушването

е бил

Франк-Валтер

Щайнмайер, по

онова време

министър

на външните работи, както и тогавашният лидер на опозицията Пер Щайнбрюк. “Това е политически скандал”, заяви Щайнбрюк пред германските медии. В разследването са цитирани за момента само тези конкретни имена, тъй като за останалите не е било намерено солидно потвърждение, посочва френският в. “Монд”.

“Систематичното подслушване на близки съюзници е недопустимо”, обяви на свой ред датската министърка на отбраната Трине Брамсен, която била уведомена за шпионския акт през август миналата година, пише “Гардиан”. Вестникът припомня, че Брамсен пое този пост през 2019 г. Нито Националната служба за сигурност на САЩ, нито датското разузнаване са коментирали за момента разкритията, посочва Би Би Си.

Бившият шеф на датската Разузнавателна служба на отбраната е бил отстранен заедно с още трима служители след вътрешното разследване, което показало сериозни нарушения.

Франция,

Норвегия и

Швеция обявиха,

че са силно

загрижени

заради разкритията на DR. В Париж френският държавен министър по европейските въпроси Клеман Бон каза за радио “Франс енфо”, че твърденията в разследването трябва да бъдат проверени и, ако се потвърдят, това ще е нещо “изключително сериозно”. Бон не изключи някои последици в отношенията със САЩ, както и възможността за протести по дипломатическите канали.

След новите разкрития Едуард Сноудън

обвини Джо

Байдън, че е

дълбоко замесен

в скандала,

тъй като по време на подслушването е бил вицепрезидент. Той написа в туитър, че цялата операция трябва да бъде осветена не само от страна на Дания, но и на САЩ.

През 2013 г. Сноудън, по онова време служител на ЦРУ, разкри пред медиите данни за активното подслушване, осъществявано от американската Национална служба за сигурност. Тогава за първи път се появиха твърдения, че Меркел е била жертва на “големите уши”. По онова време пред сп. “Шпигел” канцлерката заяви: “Шпионаж между приятели - така не се прави”.

Две години по-късно, през 2015 г., в “Уикилийкс” изтекоха сведения, че американците са подслушвали поне трима последователни френски президенти между 2006 и 2012 г., припомня в. “Либератион”. Справка показва, че става дума за Жак Ширак, Никола Саркози и може би Франсоа Оланд в началото на мандата му. През май 2015 г. германската преса пък съобщи, че АНС е

следяла

европейски

предприятия и

високопоставени

функционери

от Брюксел

от баварска подслушвателна станция на германското вътрешно разузнаване.

В САЩ Едуард Сноудън бе обвинен в кражба на правителствена собственост, непозволено оповестяване на информация, свързана с националната отбрана, и умишлено огласяване на класифицирана разузнавателна информация. Тъй като го застрашаваше тежка присъда, той избяга и намери убежище в Русия.

Преди публикуването на скандалните разкрития високопоставени представители на американските спецслужби обявиха, че никога съзнателно не са били събирани данни от частни телефони.

“Очаквам, че този скандал много бързо ще отшуми, доколкото през последните 15 години сме се натъквали на редица сходни примери. За в бъдеще просто трябва да свикнем с мисълта, че

членството в

НАТО или ЕС

не означава, че

страните членки

няма да се

шпионират поне

по малко”,

заяви в понеделник в интервю за “Дойче веле” германският експерт в областта на тайните служби Кристофер Неринг. Според него американските тайни служби няма да променят поведението си.

Неринг припомня, че като президент Барак Обама е отказал да подпише споразумението за забрана на двустранното шпиониране както с Германия, така и с Франция. “Нищо по-различно не очаквам от администрацията на Байдън”, допълва експертът.

Джо Байдън също

бил замесен в

подслушванията.

СНИМКИ: РОЙТЕРС

Датската премиерка Мете Фредериксен