„Булгаргаз“ иска природният газ да поскъпне с 20%

https://www.24chasa.bg/novini/article/9843238 www.24chasa.bg
Николай Павлов. СНИМКА: Румяна Тонева

С 20% процента да поскъпне природният газ ще поискат от "Булгаргаз". Така цената на  един мегаватчас да струва 45 лева и 27 стотинки без такси и налози.

Това каза в интервю за БНР изпълнителният директор на компанията Николай Павлов.

По-късно през деня енергийният регулатор ще определи окончателната цена, по която ще се продава синьото гориво през юни. Основната причина за скока са растящите цени на газа на европейските борси. Този път към това се добавя и ремонтът на „Турски поток“ на територията на южната ни съседка, което ще спре доставките в региона по това трасе за седмица към края на месеца, обясни Павлов:

„Втори месец Булгаргаз води преговори с „Газпром експорт“. Количествата, които са необходими за българския пазар да бъдат доставени по старото трасе през Украйна и Румъния. Няма техническа, няма и правна пречка, които да възпрепятстват такава доставка. Същевременно проведохме и преговори и с други големи доставчици и закупихме част от необходимите количества за този период. Тези количества са закупени по спот цени и съответно те ще намерят отражение в цената, която „Булгаргаз“ ще предложи на КЕВР за утвърждаване, като леко увеличение“, каза Павлов.

Той каза още, че „Топлофикация София“ е натрупала нови задължения към Булгаргаз в размер на 86 милиона лева.

„Това означава, че за последните 5 месеца от началото на годината те са натрупали нови 30 милиона задължения. Поискахме от „Топлофикация София“ да предложат план, по който ще изплащат тези задължения. За съжаление не получихме такъв погасителен план. И, вероятно, отново ще пристъпим към предприемане на събиране по съдебен ред“.