Емоджи и влогър вече са в речника на България

https://www.24chasa.bg/novini/article/9843559 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Думите емоджи, влогър и блокчейн вече са част от "Речника на новите думи в българия език от първите две десетилетия на XXI век",

Той е дело на авторски колектив от Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при Българската академия на науките, съобщи БТА.

Изданието е третата част от серията лексикографски справочници, издавани от 2001 година насам, в които се документират най-новите попълнения в българската лексика. В него са представени както думи, навлезли в началото на новия век, така и неологизми, образувани на българска почва, като блогороман, е-идентичност, еврочакалня.
В речник са влючени са също семантично обновени думи, като облак, нови съставни названия и терминологични съчетания, като защитено училище, дигитално неравенство, кръгова икономика, молекулярна кухня, и нови фразеологизми - като перфектната буря.
Речникът ще бъде полезен за всички, които се нуждаят от информация за значението и употребата на най-актуалната лексика и фразеология в българския език, отбелязват езиковедите от БАН.