20% по-скъп газ за юни, стигна 45,27 лв. за мегаватчас

https://www.24chasa.bg/novini/article/9844815 www.24chasa.bg
Онлайн обсъждане в КЕВР на цената на газа за юни, което се състоя на 26 май.

КЕВР не пипа цените на парно, топла вода и ток 

Средната прогнозна цена на газа, определена от комисията за регулаторната година от 1 юли 2020 до 31 юни  2021 г., е 30,50 лв. за мегаватчас

45,27 лева за мегаватчас е цената на природния газ от 1 юни, реши Комисията за енергийно и водно регулиране, което е увеличение с над 20% в сравнение с тази за май. 

Комисията одобри внесеното от “Булгаргаз” в първияден на юни предложение, като предишното беше за поскъпване на синьото гориво с 13%. Само за няколко дни то се промени и причините са в пазарните индекси на европейските газови хъбове, които имат 70% тежест при определяне на цената. За периода 30 април - 26 май увеличението е с 22 на сто.

В цената са калкулирани и условията по договорите между “Булгаргаз” и “Газпром експорт”, с азербайджанската компания и споразуменията към него, както и с други доставчици.
Повишението на цената е повлияно и от предстоящия през юни ремонт на морския и на сухоземния участък на “Турски поток”, при което се спират доставките на газ от юг за седмица към България, Гърция, Северна Македония, Сърбия и Румъния.

Шефът на “Булгаргаз” Николай Павлов каза, че количествата за българския пазар ще бъдат доставени по старото трасе през Украйна и Румъния. Компанията е купила част от нужния газ за пазара по спот цени от други големи доставчици и това има, макар и малък дял в поскъпването от 20%.

На заседанието на 26 юни Павлов каза, че удължаване на срока за въвеждане в експлоатация на газовата връзка с Гърция - IGB също влеяе на ценовия микс, защото доставяният през “Кулата-Сидирокастро” азерски газ е по-малко в сравнение с капацитета на бъдещия интерконектор.

Да припомним, че средната прогнозна цена на природния газ за периода от 1 юли 2020 до 31 юни 2021 г., определена от КЕВР, е 30,50 лв. Въпреки голямото увеличение през юни цените на парно и ток няма да се променят, тъй като по-ниските цени отпреди няколко месеца уравновесяват сегашната.