Кошлуков: Дори министърът на културата няма право да се меси в работата на редакциите

https://www.24chasa.bg/novini/article/9848401 www.24chasa.bg
Емил Кошлуков

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков внесе официално в Министерството на културата отговорите си до служебния министър Велислав Минеков.

Миналата седмица министърът изпрати писмо до БНТ и СЕМ, в което иска обяснение защо в предаването "Денят започва с Георги Любенов" е направено пряко включване от пресконференция на ГЕРБ по повод скандала с подслушванията.

Ето и официалния отговор на генералния директор на БНТ:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНЕКОВ,

В отговор на Вашия интерес към работата на БНТ, изпращам следната информация. Отговорите са подредени според Вашата номерация на въпросите.

1. Програмата на БНТ не е прекъсвана.

2. Без съмнение БНТ спазва ЗРТ. В работата си актуалните ни предавания се ръководят от принципите за предоставяне на навременна, достоверна, значима и отразяваща различни гледни точки информация.

3. Припомням Ви, че програмата на БНТ не е прекъсвана. Решенията за отразяване на политически събития се взимат от съответните редакционни екипи. Съгласно ЗРТ нито УС на БНТ, нито който и да е друг, включително и министър на културата, имат право на намеса в тяхната работа.

4. Отново Ви припомням, че програмата на БНТ не е прекъсвана.

5. Визираното от Вас право на обръщение е изрично дефинирано в ЗРТ. БНТ не е предоставяла това право на политическа партия.

6. Отново Ви припомням, че решенията на редакционните екипи са независими и нито УС на БНТ, нито министърът на културата имат право да са намесват в тях.

Въпросите, които служебният министър Минеков праща до БНТ с писмо на 26 май, са следните:

1. На какво основание и с каква цел програмата на БНТ беше прекъсната, за да се излъчи ИЗВЪНРЕДНО пресконференция на политическа партия?

2. Намирате ли това за законно, логично и в обществен интерес?

3. Реципрочно - ще прекъсвате ли програмата на БНТ винаги когато има изявления, пресконференции и фейсбук стриймове и на всички останали съдебно регистрирани над 100 партии и движения в Република България? Ако не - защо?

4. Според чл. 51 от Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) ИЗВЪНРЕДНОТО прекъсване на програмите на обществените медии се случва при следните хипотези:

"БНР и БНТ са длъжни незабавно и безвъзмездно да предоставят при поискване програмно време за служебни съобщения на представители на държавни органи в случаи на бедствие или на непосредствена заплаха за живота, сигурността и здравето на населението или на отделни лица."

Питането ми към Вас е какво наложи прекъсването на програмата на БНТ на 22 май 2021 г. за пресконференция на ПП ГЕРБ - квалифицирахте я като бедствие или като непосредствена заплаха за живота, сигурността и здравето на населението, или на отделни лица, за да й предоставите този ИЗВЪНРЕДЕН ефир?

5. Според чл.52 (1) от ЗРТ "право на обръщение по БНР и БНТ имат президентът на републиката, председателят на Народното събрание, министър-председателят, главният прокурор и председателите на Конституционния съд, на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд".

В качеството им на какви това право беше дадено на представителите на политическа партия?

6. Обяснихте това включване с обществения интерес към темата за подслушването. Ако по същата тема имаше пресконференции на ПП ИТН, БСП, "Атака" и пр., щяхте ли да прекъснете ефира на БНТ?

Министерските въпроси, пратени до Съвета за електронни медии, са почти същите, но в тях Минеков пита СЕМ и за прекъсването на програмата на Би Ти Ви и Нова тв, за да бъде излъчена пресконференцията на ГЕРБ по повод подслушванията.