"168 часа": Лорина умира, чакайки трансплантация като баща си

https://www.24chasa.bg/novini/article/9849078 www.24chasa.bg
Актрисата Лорина Камбурова издъхна на 29 г.

Камбурова губи майка си на 12 г. от рак, а татко си - на 25 г., защото не получава ново сърце

Баба неотлъчно е до нея, винаги я вдигала на крака дори когато я заварвала да плаче под завивките

Тя отиде при родителите си. Те я прибраха у дома, пишат приятелите

"Kогато загубиш родител като малък, не знаеш какви са били тези хора, не знаеш какво притежаваш от тях. Все повече се убеждавам, че приличам и на майка си, и на баща си, защото и двамата живяха и горяха със сърцата си. Единственото, за което се надявам, е краят ми да не прилича на техния. Тази страст към живота и към всичко, което правеха, ги погуби. И това, което мога да направя, е да не повтарям тяхната грешка, да направя нещо повече, за да има смисъл от жертвата им.”

Това казва Лорина Камбурова в свое интервю преди няколко години, когато я питат дали е преживяла смъртта на родителите си.

Самата тя, докато израства, осъзнава колко много черти от характера на майка си и баща си носи в себе си. За съжаление, това, което си пожелава, не се сбъдва. Майка й умира от рак на белите дробове, а баща й - докато чака трансплантация на сърце.

Младата актриса почина по подобен начин в болница в Москва. Оказа се, че тя е прекарала последните си месеци в лечебното заведение заради белодробно заболяване, с което се борела от дълго време. От около 2 години била в списъка за трансплантация на органите във Виена. След повторно заразяване с COVID-19 получила двойна бронхопневмония. Вирусът се оказал спусъкът, ускорил фаталния й край.

В началото на пандемията тя за първи път прекарала тежък коронавирус. Лекарите били безпощадни - предупредили я, че с това белодробно заболяване не й остава много време.

Единственото й спасение било трансплантацията. Близките й се надявали, че тя ще успее и ще има своя втори шанс. Съдбата й не била лека и смятали, че оттук нататък я очаква само щастие. За съжаление, животът й бе отредил друго.

Новината за смъртта на 29-годишната актриса дойде от нейни приятели в Русия, където тя живееше през последните години.

“Запознахме се с българската актриса Лорина Камбурова през студения декември - пише във фейсбук фотографът Генадий Авраменко. - Тя беше част от екипа на филма “Любов и чудовища”, където изигра главната роля. Снимките бяха през 2019 г. Бяхме се уговорили с група приятели да отидем на премиерата, но тя не успя да дойде, тъй като беше в болница с двустранно възпаление на белите дробове. В залата й позвъних през видеовръзка и видях ревящата Лорина в болничното легло. Затова преминах с камерата през сцената, за да може тя да види и чуе какво се случва. И ето тази сутрин (27 май) пристигна ужасната новина, че нашата Лорина не успя да се пребори.”

Другата публикация, която потвърждава тъжната вест, е на руската актриса Полина Олденбург.

“Товар 200 е толкова ужасна дума, неприложима за това красиво и весело момиче - пише приятелката й. - Зловещи думи: “Лорина е мъртва”. Лорина Камбурова. Нашата Лоринка... Не може. Не трябваше. Тя беше сираче. 

Българка. Пристигна в Русия след снимките на филма “Любов и чудовища”. Говореше с очарователен акцент. Обичаше ни всички и ние я обичахме. Как да не я обичаш? Весела, умна, деликатна, мила, невероятна. Истински огън. Запознахме се на фестивал във Виборг и се смяхме до сутринта в много топла приятелска компания. Не можехме да се разделим. После Москва ни раздели всички, както обикновено. И ние, разбира се, нямахме време. Не успяхме да направим нищо. Всеки се втурна по делата си. Тя беше в болницата дълго време. Мислех - ей сега ще се възстанови, ще “засвети” отново.

А сега можете да запалите само свещ... Мила, скъпа, най-прекрасна... Прощавай.”

В коментар към поста й Галина Свинцова допълва: “Повторен тежък COVID. Прекара последните два месеца в болницата. Изглеждаше, че е “изплувала” и изведнъж - реанимация и край. Преди около година също прекара COVID в тежка форма”.

Всъщност Лорина Камбурова решава да замине за Русия преди около две години. Не крие, че отива да търси нови творчески изяви. Изненадващо там кариерата й тръгва скорострелно. Започва да се снима в различни продукции и реклами. Близките й твърдят, че решението й е повлияно и от огорчението, което изпитвала у нас. “Много хора я обичаха, но и много я мразеха”, обясни нейната дуетна половинка - музикантът Росен Пенчев. С него тя създаде групата Ross'n Lorina и остави след себе си и няколко песни. Двамата издадоха и албум.

Именно с него актрисата си комуникира през последните дни от живота си. Не можела да говори, затова само пишела.

На друга своя близка приятелка изпратила съобщението “Трябва да се живее - живей, докато можеш”.

Лорина знаела, че приятелят й Георги Елисеев е момчето на живота й.
Лорина знаела, че приятелят й Георги Елисеев е момчето на живота й.

Но Лорина била такава - вземала от живота всичко, което можела. Била работохолик и искала да създава изкуство във всичките му форми. Изявявала се като актриса, много добре имитирала анимационни герои, озвучавала различни филми, пеела и танцувала.

Била огън момиче и горяла във всичко, което прави.

По това приличала на родителите си. Винаги озарявала с усмивката си. Имала и още едно впечатляващо качество - особен усет към децата. Понякога участвала в обучението на малчугани по актьорско майсторство.

“Тя никога не спря да се бори за мечтите и вярванията си, като се справяше с всичко, което животът й поднасяше, и загубите, през които минаваше - пише в инстаграм Дели Алън, една от най-добрите й приятелки. - Бореше се докрай и винаги с усмивка."

Но зад цялата тази слънчева фасада се крие едно наранено дете, изгубило майка си само на 12 г.

Каква е била мечтата на Лорина и как всички пазят в тайна от нея болестта на майка й - четете ТУК